Skip to main content

Β. Μητσόπουλος στο Naftemporiki TV: «Φέτος είναι η χειρότερη σοδειά όλων των εποχών του κρόκου Κοζάνης»

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Για την φετινή παραγωγή του κρόκου Κοζάνης, την αξία του προϊόντος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την κλιματική αλλαγή, μίλησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, στην εκπομπή «Ιn Business» με την Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

«Είμαστε φέτος αντιμέτωποι με τη χειρότερη σοδειά όλων των εποχών»

Αρχικά ο κ. Μητσόπουλος δήλωσε «Είμαστε φέτος αντιμέτωποι με τη χειρότερη σοδειά όλων των εποχών, αφού η μέση στρεμματική απόδοση έχει πέσει 200 γραμμάρια/ στρέμμα, το οποίο είναι πολύ λίγο, γενικά για οποιαδήποτε καλλιέργεια. Πριν 5-6 χρόνια η στρεμματική απόδοση ήταν γύρω στα 700-800 το στρέμμα, οπότε φανταστείτε το μέγεθος της μείωσης της συγκομιζόμενης ποσότητας κρόκου».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν επηρεάζουν την άνθηση του κρόκου»

Αναφορικά με το κατά πόσο επηρέασε τη σοδειά η κλιματική αλλαγή υπογράμμισε «Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και στην περιοχή της Κοζάνης επηρεάζουν την άνθηση του κρόκου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως στο εισόδημα των παραγωγών που περιμένουν από τη σοδειά. Έχουμε να κάνουμε με μία κρίση. Πολλοί σκέφτονται να αφήσουν την καλλιέργεια γιατί πλέον δεν είναι προσοδοφόρα για αυτούς»… Οι μέσες ποσότητες που είχαμε να εμπορευτούμε ήταν περίπου στους 2,5 – 3 τόνους, μια κατάσταση που μας κατέτασσε τρίτους στην παγκόσμια παραγωγή κρόκου. Πλέον έχουμε πέσει και έχουμε χάσει τη δυναμική μας, ενώ η ζήτηση για τον Κρόκο Κοζάνης είναι πάρα πολύ υψηλή».

Εν συνεχεία ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε «Ο Κρόκος Κοζάνης είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν ΠΟΠ επομένως η θέση τους στην αγορά είναι ξεχωριστή. Αυτή τη στιγμή στο συνεταιρισμό έχουμε γύρω στα 970 με 1000 και η καλύτερη επίδοσή μας ήταν το 2016, που φτάσαμε ετήσια παραγωγή 4 τόνους, από τα ίδια στέμματα που καλλιεργούμε και τώρα. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι η βίαια αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες επηρέασε πάρα πολύ και την απόδοση του κρόκου στην περιοχή. Ελπίζουμε να είναι κάτι παροδικό και να μην παγιωθεί αυτή η κατάσταση».

«Πλέον δεν πουλάμε χύμα»

Για τις τιμές πώλησης του κρόκου ο κ. Μητσόπουλος εξήγησε ότι ο κρόκος «πωλείται με το γραμμάριο και έχουμε καταφέρει κάποιες πάρα πολύ σημαντικές συμφωνίες τα τελευταία έτη… Πλέον δεν πουλάμε χύμα. Τυποποιούμε τον κρόκο στις δικές μας εγκαταστάσεις στην περιοχή με την μπράντα «Κρόκος Κοζάνης» και διοχετεύουμε στις εξαγωγές ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τη μισή παραγωγή… στη διάθεση του κρόκου δεν υπάρχουν μεσάζοντες όλα γίνονται απευθείας από τον συνεταιρισμό είτε ο εξαγωγές είτε οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, επομένως οι παραγωγοί απολαμβάνουν όλη την υπεραξία από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Θα θέλαμε η πολιτεία να κάνει ένα τομεακό πρόγραμμα που θα βοηθήσει το ξεκίνημα ενός νέου παραγωγού στην περιοχή».

Καταλήγοντας είπε ότι οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεταιριστούν «είναι μονόδρομος να συνεταιριστούν οι αγρότες για να πετύχουν μεγαλύτερα πράγματα».