Skip to main content

Το Χρηματιστήριο περιμένει τον… Γερμανό του

Επί προσωπικού: Ο αναλυτής, από τον οποίο περιμένουμε τη σημαντικότερη επενδυτική βαθμίδα.

Από τα χείλη ενός… Γερμανού κρέμεται αυτήν την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά -και όχι μόνο- καθώς την προσεχή Παρασκευή ο Senior Vice President του Moody’s, Στέφεν Ντουκ, θα επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προφίλ και τις προοπτικές των ελληνικών assets.

Ο αμερικανικός οίκος θεωρείται αρκετά «αυστηρός», κάτι το οποίο φαίνεται κι από το εξής γεγονός: Είναι ο μοναδικός, ο οποίος μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να τοποθετεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατηγορία… σκουπίδια.

Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους αναγνωρισμένους -από την ΕΚΤ- οίκους (S&P, Fitch και DBRS), οι οποίοι από το φθινόπωρο έχουν επαναφέρει την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς επενδυτής βαθμίδας.

Πριν μερικούς μήνες (Σεπτέμβριος 2023), ο Ντουκ είχε σπεύσει να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες (σε Ba1 με σταθερό outlook). Ωστόσο, εκείνο το διπλό upgrade δεν ήταν αρκετό, ώστε να διανυθεί όλη η απόσταση έως την κατηγορία του investment grade.

Όλη η αγορά ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει πράξη σε λίγες ημέρες, σηματοδοτώντας την καθολική αποδοχή της χώρας ως αξιόπιστης επενδυτικής επιλογής.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να βρεθεί στο μυαλό του Ντουκ, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλιν αρμόδιος για την ελληνική αξιολόγηση, αν και ο ίδιος έχει εκφραστεί κατά καιρούς θετικά για την πορεία της χώρας. Μένει αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση θα πείσει και τους τελευταίους για το ολικό comeback της Ελλάδας, επιτρέποντας και στα πλέον «συγκρατημένα» θεσμικά funds του εξωτερικού να επενδύουν σε ελληνικά assets.

Και φυσικά, από μια τέτοια εξέλιξη το Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο ωφελημένο θα μπορεί να «βγει», ιδίως από την στιγμή που βρίσκεται σε τροχιά εισαγωγής σε watchlist (λίστα παρακολούθησης) από τον MSCI για την επαναφορά στις αναπτυγμένες αγορές, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα του 2025.