Skip to main content

Ανακτά τις 700 μονάδες το Χ.Α. με… χείρα βοηθείας από ΔΕΘ

Με θετικό μάτι «είδαν» οι αγορές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να βάζει «φρένο» στο επταήμερο πτωτικό σερί και τα κρατικά ομόλογα να υποχωρούν στα επίπεδα του 4,2%.

Ο Γενικός Δείκτης, με «όχημα» τις τράπεζες, ενισχύεται σημαντικά κατά 2,38% και καταφέρνει να ανακτήσει τις 700 μονάδες, καθώς ήδη βρίσκεται στις 703,41 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης, από την πλευρά του, καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξης του 4,5%, καθώς Alpha Bank και Eθνική Τράπεζα προσεγγίζουν το +5%, ενώ η Eurobank ενισχύεται κατά 4,55% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,41%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, αντίστοιχα, εμφανίζει κέρδη κατά 2,67%, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ξεχωρίζει στο +4%.Εκ του σύνεγγυς έπονται και οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, με άνοδο 3,40%, 3,24%, 3,30% και 3,12% αντίστοιχα.

Ο όγκος των συναλλαγών, μέχρι αυτή τη στιγμή (12.32), διαμορφώνεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 64 ενισχύονται, 16 υποχωρούν, 8 παραμένουν αμετάβλητες και 110 είναι ανενεργές.

Ωστόσο, πέραν του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βελτίωση παρουσιάζει και η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία δίνει μάχη για να προσεγγίσει εκ νέου τα επίπεδα του 4%.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα κατά 7,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,206% ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου καταγράφει μείωση κατά 8,6 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,304%.

Αντίστοιχη βελτίωση σημειώνεται και στα 10ετή spreads, δηλαδή στην απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, καθώς περιορίζονται στις 379,6 μονάδες βάσης, υπαναχωρώντας από τις 400 και πλέον μονάδες βάσης της προηγούμενης εβδομάδας.

Η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται στη… λιτή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ, από την οποία έλλειψε η έντονη παροχολογία και οι μαξιμαλιστικές ρητορικές.

Αντίθετα, οι δεσμεύσεις περί τήρησης των συμφωνηθέντων κατά τη διάρκεια της μετα-μνημονιακής περιόδου, φαίνεται πως «ικανοποίησαν» τους αναλυτές, οι οποίοι είδαν τον πρωθυπουργό να μην προχωράει σε εκτός-ελέγχου εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμμαχο της Ελλάδας, αυτή την περίοδο, αποτελεί και το θετικό κλίμα στα ιταλικά ομόλογα, τα οποία συνεχίζουν την εντυπωσιακή βελτίωση, με τις αποδόσεις να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

naftemporiki.gr