Skip to main content

Tak of the market: Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ελληνικές εταιρείες

Στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τίθεται σήμερα προς αξιολόγηση η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για επανεκκίνηση εμπορικών κέντρων. Αναφορικά με την εστίαση, η αγορά τελεί εν αναμονή της ενεργοποίησης της πλατφόρμας για τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης, με τις επίσημες πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται μέχρι 10 Μαϊου ενώ επικρατεί προβληματισμός για την τροφοδοσία των καταστημάτων εν μέσω αργιών. Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα ορίστηκε για τις 3 Μαϊου.

Στις αγορές τώρα επικρατούν μικτές τάσεις στο άνοιγμα μετά τη χθεσινή αισιοδοξία, με την Αθήνα και τη Μόσχα να κερδίζουν τις εντυπώσεις καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις. Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε μια ανάσα πριν τις 900 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,1%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 90 εκατ. ευρώ από 109 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την ιδιωτική τοποθέτηση της συνδυασμένης προσφοράς νέων μετοχών στην Πειραιώς Financial Holdings.

Σχεδόν 4 φορές υπερκάλυψη σημειώθηκε στον έκδοση πράσινου ομολόγου της Mytilineos. Η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχή τιμολόγηση (pricing) της πρώτης πράσινης έκδοσης πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25% και λήξης το 2026. Η εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια για την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και την καταβολή των αμοιβών και εξόδων της έκδοσης. Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, επιλέξιμων πράσινων έργων.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, με 20,5 εκατ. ευρώ να προορίζονται για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ και 100 εκατ. ευρώ για την άντληση κεφαλαίων στον τομέα των κατασκευών της Άκτωρ, προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εγχώριες και ξένες δραστηριότητες. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 133,9 εκατ. νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Στα φορολογικά, μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022 και φέτος μειώνεται στο 70%. Μειώνεται επίσης από το 2022 ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%, επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022 και στο ίδιο διάστημα επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Ο όμιλος ΝΙΚΑΣ εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 11,71% το 2020 αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα μερίδιά του στην συνολική αγορά αλλαντικών από 20,3% σε 21,4% σε όγκο πωλήσεων και από 19,1% σε 20,7% σε αξίες. Τα συνολικά μικτά κέρδη του ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 28,59% και διαμορφώθηκαν σε 13,869 εκατ. ευρώ με το περιθώριο μικτού κέρδους να αυξάνεται κατά 3,15 ποσοστιαίες μονάδες. Το συνολικό EBITDA του ομίλου, διαμορφώθηκε σε κέρδη 3,002 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 877 χιλ. ευρώ ενώ σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα συνολικά αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 809 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 3,027 εκατ. ευρρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Κάτω από 5% υποχώρησε το ποσοστό της Helikon Investments Limited στη Eurobank Ergasias. Σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η Helikon, κατήλθε στις 20.04.2021 του ορίου του 5% επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, καθώς το ποσοστό της Helikon διαμορφώθηκε σε 4,93%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 180.630.098 δικαιώματα ψήφου.

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου (ΕΑΣ) προχώρησε η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου για την άμεση από κοινού σύσταση εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο 200 χιλ. ευρώ. Θα μετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό (60%) ενώ μέσω της σύμπραξης η κλωστοϋφαντουργία αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της σε πρώτη ύλη (βαμβάκι) για τη νέα γραμμή παραγωγής, την οποία εγκαθιστά στην παραγωγική της μονάδα στη Ναύπακτο και στην ενίσχυση της εμπορίας εκκοκκισμένου βάμβακος. 

Η Titan Cement International στις 22 Απριλίου απέκτησε μετοχές από τη θυγατρική της Α.Ε. Τσιμέντων. Ως εκ τούτου, το ποσοστό των τίτλων με δικαίωμα ψήφου που κατέχει η A.E. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ κατήλθε του ορίου του 5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που κατέχει η Titan Cement International S.A ανήλθε του ορίου του 5%. Η συναλλαγή αποτελεί τμήμα της διαδικασίας εκτέλεσης της απόφασης σύμφωνα με την οποία η Titan Cement International SA προτίθεται να ακυρώσει 4.122.393 ίδιες μετοχές, 5% των δικαιωμάτων ψήφου της Titan Cement International SA. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2021.

Μελέτη με πρωτοβουλία της Praktiker Hellas, την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) αναδεικνύει μεταξύ άλλων την υψηλή τάση και την ανάγκη των Ελλήνων για εργασίες DIY και οικιακής βελτίωσης και τη σημαντική θέση που κατέχουν πλέον στην καθημερινότητά τους τα είδη DIY και βελτίωσης σπιτιού. Από τη μελέτη προκύπτει η σημαντικότητα της συνθήκης ανοικτών καταστημάτων DIY και Home Improvement, ειδικά εν καιρώ lockdown.

naftemporiki.gr