Skip to main content

Talk of the market: Kύματα αισιοδοξίας και αναζήτηση αποδόσεων

Αν και διανύουν τον 6ο μήνα lockdown οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν ενθουσιάστηκαν με την αναγγελία της ημερομηνίας επανεκκίνησης εκτιμώντας ότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία τόσο για την τροφοδοσία των καταστημάτων όσο και για τα θέματα ενημέρωσης του προσωπικού για τα μέτρα προστασίας. Επιπλέον δεν έχουν επιλυθεί ακόμη τα προβλήματα ρευστότητας, δεδομένου ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διατεθεί το κονδύλι των 330 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε μέσω ΕΣΠΑ για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια κίνησης. Ως εκ τούτου η επανεκκίνηση, ειδικά εν μέσω αργιών αναμένεται να προσθέσει δυσκολία στο εγχείρημα. 

Κι ενώ το άνοιγμα της εστίασης βάζει την αγορά σε τροχιά δράσης ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού, προβληματισμό προκαλεί η μετατόπιση της Ελλάδας από την κατηγορία 3 (σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού) στην κατηγορία 4 (σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού) στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ταξιδιωτικών οδηγιών του. Βέβαια η κατηγοριοποίηση βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των συνθηκών εντός της χώρας, η οποία μπορεί να αλλάζει λόγω της μεταβλητότητας των δεδομένων. 

Στα χρηματιστήρια, κύματα αισιοδοξίας από τη Wall Street, επιδρούν στις αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο που αναζητά σημείο ισορροπίας πριν την νέα προσπάθεια προσέγγισης των 900 μονάδων. 

Κατά 3,5 φορές υπερκαλύφθηκε η προσφορά νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς μέσα σε μια μόλις ημέρα χθες, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. 

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC.

Θετικά μηνύματα από την ηγεσία του ομίλου Motor Oil στους αναλυτές, σε συνέχεια της ανθεκτικότητας που επέδειξε ο όμιλος εν μέσω κρίσης. Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, παρά το αντίξοο περιβάλλον, το διυλιστήριο του ομίλου για μεγάλο διάστημα πέρυσι, πάνω από το μισό του έτους, λειτουργούσε σε πλήρη δυναμικότητα, με αύξηση των εξαγωγών. Εντωμεταξύ τα στοιχεία για τους όγκους πωλήσεων στις εξαγωγές παραμένουν ενθαρρυντικά και στο α’ τρίμηνο του 2021 παρά τις αδυναμίες στην εσωτερική αγορά.

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, που συνιστά τον κλάδο καλωδίων της, σε συνεργασία με την Asso.subsea Ltd, επιλέχθηκε από την Τέρνα Ενεργειακή κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος 150 kV το οποίο θα συνδέει το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ, ισχύος 330 MW, με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας. Το αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ , το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας στον υποσταθμό 150 kV του ΑΔΜΗΕ στο Λαύριο.

H βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ ΚΡΙ εμφάνισε κύκλο εργασιών 125,98 εκατ. ευρώ έναντι 112,90 εκατ. ευρώ το 2019 (αυξημένο κατά 11,6%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40,43 εκατ. ευρώ έναντι 39,10 εκατ. ευρώ το 2019, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 22,29 εκατ. ευρώ έναντι 21,12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε 15,86 εκατ. ευρώ από 15,02 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στην αγορά παγωτού, οι πωλήσεις της εταιρείας στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 20,70 εκατ. ευρώ από 21,70 εκατ. ευρώ ενώ στην αγορά γιαουρτιού οι πωλήσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ εμφανίζουν αύξηση 12,9%, αγγίζοντας τα 49,98 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή αποδίδεται στη μεγέθυνση της αγοράς κατά 3,7%, στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς των επώνυμων γιαουρτιών ΚΡΙ ΚΡΙ, καθώς και στην αύξηση των πωλήσεων private label προϊόντων. 

Την διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση των μετόχων της Briq Properties.

naftemporiki.gr