Skip to main content

Μαύρη Παρασκευή για τις ασιατικές αγορές

O Aμερικανός πρόεδρος άναψε το φιτίλι του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, που «καίει» σήμερα τις ασιατικές αγορές. Μαζικές ρευστοποιήσεις σαρώνουν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου από νωρίς το πρωί, μετά και τις χθεσινοβραδινές μεγάλες απώλειες στη Wall Street. 

Στις 7:25 ώρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης ο Σύνθετος Δείκτης υποχωρεί 3,7%, στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ για δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων, αλλά της απάντησης του Πεκίνου με λίστα 128 αμερικανικών προϊόντων. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 2,9%.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τις ιαπωνικές μετοχές. Ο Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κάνει «βουτιά» 4,4% στις 20.646 μονάδες. Τις ρευστοποιήσεις στην ιαπωνική αγορά εντείνει η μεγάλη ανατίμηση του γιεν, το οποίο λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι ενώ ο Λευκός Οίκος πάγωσε την εφαρμογή των δασμών για την Ε.Ε., την Αυστραλία και ακόμη τέσσερις οικονομίες, δεν έπραξε το ίδιο για την Ιαπωνία. 

Στη Σεούλ ο Kospi υποχωρεί περίπου 2,5%, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζει και ο S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ. Τόσο η Νότιος Κορέα όσο και η Αυστραλία πέτυχαν, προσωρινή τουλάχιστον, εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό να καθησυχάσει τους επενδυτές. 

naftemporiki.gr