Skip to main content

Σκληρό κυνήγι για μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Στο… κυνήγι του μαύρου χρήματος έχουν επιδοθεί οι ελεγκτικές αρχές, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης για τον περιορισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων, κατ’ επέκταση και της φοροδιαφυγής, που στερούν από το Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Οι έλεγχοι , που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και συνεχίζονται εντονότερα, καθώς τα εν λόγω φαινόμενα ανθούν κατά τους θερινούς μήνες, έχουν ήδη βγάλει… λαβράκια.

Δεκάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν πέσει στα δίχτυα των διωκτικών αρχών για «ξέπλυμα», αλλά και μεγάλη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών έχουν ήδη παραπεμφθεί προς έλεγχο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τις μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις να πέφτουν «βροχή».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ότι μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 25 υποθέσεις, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους στο μικροσκόπιο έχουν μπει 186 υποθέσεις.

Επίσης, τον ίδιο μήνα εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 70 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων, μάλιστα, προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου έχουν αποσταλεί στην ανωτέρω Αρχή 191 υποθέσεις, με το σύνολο της οφειλής αυτών να ανέρχεται σε 151,44 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ύποπτων υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «φρέσκες» υποθέσεις, με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Γενικός έλεγχος

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, τα πρόσωπα που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή
ή για οφειλές προς το Δημόσιο. Έτσι η Αρχή αποστέλλει στην εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για μαύρο χρήμα. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 41 νέες υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται, μάλιστα, συνολικά 191 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για 120 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν τα 47 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης του μαύρου χρήματος σημαντικές αλλαγές επήλθαν με τον νέο νόμο 4816/2021, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις του βασικού νόμου για το ξέπλυμα (4557/2018) και άλλαξε, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο των παραβάσεων που εντάσσονται στα «βασικά αδικήματα».

Έτσι, στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλαξε και η διαδικασία της δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου. Σε κάθε περίπτωση, για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και την εκδίκαση φορολογικών διαφορών, αρμόδια είναι τα δικαστήρια που είναι κοντά στην έδρα του οφειλέτη ή του φορολογούμενου.