Skip to main content

Το «Londongrad» και οι κυρώσεις στη Ρωσία

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι σκληρή και ανένδοτη όταν πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την αποτροπή ενδεχόμενης επέμβασης  στην Ουκρανία. Όταν η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας Liz επισκέφτηκε τα βρετανικά στρατεύματα στην Εσθονία στα τέλη του περασμένου έτους, είχε φωτογραφηθεί πάνω σε ένα άρμα μάχης. Όπως και η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, γνωστή και ως «Σιδηρά Κυρία», χρόνια πριν από αυτήν.

Την ίδια ώρα όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες  ξεπλένουν τα χρήματά τους. Ως εκ τούτου, οι αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σχεδόν αδύνατες, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έστειλαν προειδοποίηση στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνστον, όπως γράφει η γερμανική Tagesschau.

«Πρόκειται για μαύρο χρήμα, ξέπλυμα χρήματος από τους  Ρώσους ολιγάρχες στο Λονδίνο. Οι κυρώσεις στην Ουκρανία θα παρέμεναν αναποτελεσματικές επειδή τα Ρωσικά χρήματα έχουν φτάσει εδώ και πολύ καιρό στα καλύτερα μέρη του Λονδίνου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σοβαρές καταγγελίες διατυπώνει μάλιστα το Εργατικό Κόμμα: «Το Λονδίνο- Londongrad για τους Ρώσους ολιγάρχες, είναι ο προορισμός που επιλέγουν όλοι οι κλεπτοκράτες», λέει ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι. «Υπάρχουν εταιρείες εδώ που βοηθούν τις διεφθαρμένες ελίτ να κρύψουν τα παράνομα κέρδη τους».

Οι Εργατικοί ζητούν αυστηρότερους νόμους, κανόνες διαφάνειας και ενίσχυση των ανακριτικών αρχών. Η απαίτηση δεν είναι νέα. Ήδη από το 2018, έκθεση από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τη ροή βρώμικου χρήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά τίποτα δεν συνέβη: «Λόγω του Brexit και της έλλειψης ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση, δεν υπήρχε ενέργεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος», λέει ο Τομ Κίτινγκε, διευθυντής του Κέντρου για το έγκλημα «White Collar»,στο Royal United Services Institute.

Στο Εργατικό Κόμμα, η απροθυμία της κυβέρνησης Τζόνσον να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που ξεπλένουν μαύρο χρήμα θεωρείται πρόβλημα για το Συντηρητικό Κόμμα. Οι Τόρις λέγεται ότι έχουν λάβει περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ από υποστηρικτές στη Ρωσία τα τελευταία 10 χρόνια.

Η υπουργός Εξωτερικών Τρας θέλει να δράσει γρήγορα. Ανακοίνωσε νέους κανόνες για τις κυρώσεις και υποσχέθηκε στη Βουλή ότι όσοι έχουν δεσμούς με το Κρεμλίνο δεν θα έχουν πού να κρυφτούν- προκαλώντας όμως….γέλια στους βουλευτές επειδή η πολεμική ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα

Πολλές μετοχές των εταιρειών αποκρύπτονται Απλά: Το να καταλάβουμε ποιος κατέχει τι, είναι αρκετά δύσκολο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μετοχές ή τα ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε εταιρείες του εξωτερικού. Επιπλέον, αν και το εμπορικό μητρώο είναι διαφανές για όλους, «η Αρχή που τηρεί το εμπορικό μητρώο δεν έχει τρόπο να ελέγξει όλες τις πληροφορίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σκουπίδια συγκεντρώνονται με διαφάνεια», λέει ο Κίτινγκε. «Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο όνομα του Μίκυ Μάους ή ενός κοριτσιού δύο ετών. Οι ειδικοί ζητούν μια αρχή που θα μπορεί να παρακολουθεί τις εγγραφές στο εμπορικό μητρώο, ένα μητρώο για εταιρείες του εξωτερικού και την ενίσχυση της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος.

Οι προτάσεις ήταν εδώ και καιρό στο συρτάρι», λέει ο βρετανός ειδικός. Πρέπει επιτέλους να κατατεθούν στη Βουλή. Η Λιζ Τρας υποσχέθηκε να το κάνει μέχρι το τέλος του 2022. Μάλλον πολύ αργά…