Skip to main content

«Καμπανάκι» για τη σουηδική οικονομία

Δεν είναι μόνο το πολιτικό χάος που δημιουργεί αβεβαιότητα στη Σουηδία, αλλά και ο αποπληθωρισμός και η στασιμότητα που συνιστούν απειλή για την οικονομία της χώρας, η οποία διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών συμβούλων Capital Economics.

Για τον λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποιεί στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ότι η Σουηδία θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενδυνάμωση του τραπεζικού της συστήματος και την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν από τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών.

Η Χρηματοοικονομική Εποπτική Αρχή ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά την αποπληρωμή των νέων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, αφού έχει ήδη καθιερώσει πιο υψηλά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για τράπεζες και ένα ελάχιστο όριο καταθέσεων όταν πρόκειται για αγορά κατοικίας.

Επίσης, οι αρχές στη Σουηδία ανησυχούν ότι το χρέος των νοικοκυριών, άνω του 170% του διαθέσιμου εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.