Skip to main content

«Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ Πόντος»: Η παράσταση που εξερευνά ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας

Το διαχρονικό τραύμα από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα επιχειρήσει να εξερευνήσει και να διηγηθεί η θεατρική παράσταση «Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ Πόντος», στο πλαίσιο του διεθνούς, πολυμεσικού «Συνοικισμοί A Festival», της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Η παράσταση, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου,  η οποία θα παρουσιαστεί από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ,ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ, εξερευνά και διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την ιστορία της οικογένειας και της καταγωγής τους: οι νεότεροι έτσι όπως τους την μετέφεραν και οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν. Κάθε αφήγηση ξεδιπλώνεται είτε με χιούμορ είτε με δάκρυα στα μάτια και καθρεφτίζει το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών.

Κάθε ιστορία φανερώνει τη διαχρονική δύναμη που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, καθώς και μια αδιαπραγμάτευτη θέληση των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ριζωμένη σε δυο, τρεις, ακόμη και -σε πολλές περιπτώσεις- τέσσερις γενιές.

Η προφορική ιστορία ξεδιπλώνεται σε όλη της την ποικιλομορφία, αφού τα γεγονότα συχνά αποτυπώνονται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό, συχνά κωμικό, εν πολλοίς απρόβλεπτο κολλάζ αφηγήσεων, που κινείται μεταξύ μαρτυρίας, επιθυμίας και ονειροπόλησης.

Το «Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ Πόντος» συμπληρώνει την τριλογία «Ε_ΦΥΓΑ» σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου που παρουσιάζει ένα χρονικό της προσφυγιάς με επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Συνεργασία στην έρευνα – Συντονισμός με την κοινότητα: Κωνσταντίνα Γεωργίου

Σχεδιασμός Βίντεο: Μαύρα Γίδια & Γιολάντα Μαρκοπούλου

Τεχνικός και Φωτιστικός Σχεδιασμός: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Βασίλειος Ντόβρος

Μουσική Επιμέλεια: Ηλίας Υφαντίδης

Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Μανουσάκης

Χοροδιδάσκαλος Συλλόγου: Σοφία Σαββουλίδου

Συντονισμός Ροής: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Τεχνικός Υπεύθυνος: Νίκος Χαραλαμπίδης

Μετάφραση – Αγγλικοί Υπέρτιτλοι: Μελισσάνθη Γιαννούση

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions

Συμμετέχουν (με αλφαβητικη σειρά):  Ευσταθία Αθανασιάδου, Γιάννης Ανθόπουλος, Άντζελα Ατζαμαλίδου, Βερόνικα Γκριγκοριάν, Πάρις Διολέτης, Σπυριδούλα Διολέτη, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Μαρία Ηλιάδη, Χρυσοβαλάντω Θανοπούλου, Όλγα Ιωνίδου, Μαρία Καρακασίδη, Νίκος Κοσμίδης, Σοφία Κοσμίδη – Παντελίδη, Στέλλα Κοσμίδη, Γιώργος Λαχανάς, Δημοσθένης Λούκας, Μαργαρίτα Λούκα, Νεφέλη Μαρία Χριστίνα Λούκα,  Αναστασία Μπαϊραμίδου, Παύλος Παντελίδης, Μαργαρίτα Παντελίδη – Λούκα, Παρθένα Παντελίδη, Βίκτωρας Παντελίδης, Κωνσταντίνος Παντελίδης, Χρήστος Παντελίδης, Φίλιππος Παρχαρίδης, Ουρανία Σεμερτζίδη, Ζηνοβία Σιδηροπούλου, Γιώργος Στεφανίδης, Αναστάσιος Συμεωνίδης, Χάρης Συμεωνίδης, Ηλίας Υφαντίδης, Ηλίας Φωτιάδης.

Χώρος: ΟΑΣΗ πρώην κάμπινγκ

Σημείο συγκέντρωσης: Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» (Ευκλείδη και Φιλικής Εταιρείας, Ελευσίνα). Διάρκεια: 75 λεπτά. Είσοδος ελεύθερη. Με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).