Skip to main content

Χόρεψαν σαν διάβολοι για να τελειώσει η πανδημία

Μέλη μιας τελετουργικής αδελφότητας της Βενεζουέλας γνωστή ως Dancing Devils πραγματοποίησαν τον ετήσιο εορτασμό τους στο Corpus Christi ζητώντας το τέλος της πανδημίας Covid-19 στη χώρα και τον κόσμο.

Ομάδες ανδρών και παιδιών σε πόλεις κατά μήκος της κεντρικής ακτής της Βενεζουέλας -σε ένα λεθιμο με ρίζες από το 1700- ντυμένοι ως μασκοφόροι διάβολοι παραδίδονται στον Θεό ως μέρος μιας συμβολικής νίκης του καλού έναντι του κακού. Ο εορτασμός της Ρωμαιοκαθολικής αργίας είναι συνδυασμός ντόπιων, αφρικανικών και ισπανικών παραδόσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ναϊγκουάτα, μια πόλη 52 χιλιόμετρα (32 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Καράκας, ξεκίνησαν το μεσημέρι και τέλειωσαν το απόγευμα. Οι κάτοικοι έπαιζαν ντραμς για τους χορευτές που ήταν ντυμένοι διάβολοι και φορούσαν μάσκες με μορφή ζώου, όπως άλογα, σκύλους ή γάτες, και κουδούνια δεμένα στη μέση τους.

«Πρέπει να ζητήσουμε από το πιο ιερό μυστήριο του βωμού να εξαφανιστεί (η πανδημία) σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί αυτό που βιώνουμε είναι κακό», δήλωσε ο Χένρι Γκονζάλες, ο οποίος χορεύει με την ομάδα για 50 χρόνια από την ηλικία των 7 ετών. «Το κάνουμε έτσι ώστε η παράδοση να μην χαθεί ποτέ», είπε.

Η UNESCO κήρυξε το Dancing Devils μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας το 2012.

Οι αρχές επέτρεψαν το φεστιβάλ επειδή οι διάβολοι φορούν υγειονομικές μάσκες κάτω από τις διακοσμητικές και η υπαίθρια τελετή ήταν σύμφωνη με τα μέτρα κατά της πανδημίας, δήλωσε ο Εφρέν Ιάρτε, επικεφαλής του χορευτικού συλλόγου στο Ναϊγκουάτα.

Μερικοί χορευτές «προσεύχονται για να σταματήσει αυτή η πανδημία, επειδή έχουν πεθάνει πάρα πολλοί. Συγγενείς των χορευτών έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Έρβις Ροντρίγκεζ, ο οποίος έχει περάσει περισσότερα από 20 χρόνια στην αδελφότητα.

Τα επίσημα στοιχεία της Βενεζουέλας δείχνουν περισσότερα από 238.000 κρούσματα κορωνοϊού και 2.689 θανάτους, αλλά πολλοί ειδικοί υγείας πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters