Skip to main content

Το Πετάρε γιορτάζει 400 χρόνια και πετάει χαρταετό

Στη πυκνοκατοικημένη φτωχή γειτονιά Πετάρε της Βενεζουέλας στο ανατολικό άκρο του Καράκας, δεκάδες παιδιά και κάτοικοι πέταξαν χαρταετούς για να γιορτάσουν την 400ή επέτειο της ίδρυσης ενός κάποτε μικρού χωριού έξω από την πρωτεύουσα.

Το Πετάρε ιδρύθηκε το 1621 από Ισπανούς αποίκους που εκμεταλλεύτηκαν το καταπράσινο ορεινό περιβάλλον για να καλλιεργήσουν καφέ, κακάο και ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τους ιστορικούς της Βενεζουέλας.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν μετανάστες που μετακόμισαν σε πόλεις καθώς η βιομηχανία πετρελαίου της χώρας απογειώθηκε και τώρα φιλοξενεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα -από τους φτωχούς έως τους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης.

Η περιοχή μαστίζεται τώρα από τη βία συμμοριών και τα χρόνια προβλήματα με το ρεύμα και το νερό, αλλά οι κάτοικοί της έχουν καλλιεργήσει μία αίσθηση υπερηφάνειας στο να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με ένα χαμόγελο.

«Δεδομένης της κατάστασης της χώρας, αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη» στο Πετάρε, δήλωσε η 47χρονη Ομάιρα Μοντιέλ, μία νοικοκυρά που έχει ζήσει τη μισή της ζωή στο Πετάρε. «Είμαι χαρούμενη».

«Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι «οι παραδόσεις δεν θα χαθούν», δήλωσε η 55χρονη κάτοικος της περιοχής Μαρσιέλα Μορένο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι πέρασαν ώρες πετώντας χαρταετούς από την κορυφή ενός λόφου με μαγευτική θέα στον Καράκας, με τη συνοδεία τραγουδιστών και μιας συμφωνικής ορχήστρας.

«Πετάρε σημαίνει αίσθημα δέσμευσης και αφοσίωσης», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος, Κάρλος Οκαρίζ και συμπλήρωσε ότι «πολιτική είναι να περνάς χρόνο με την κοινότητα».

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters