Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμη να δει τα υψηλά 10ετίας η Viohalco

Η αξία των θυγατρικών και η προοπτική της Noval

Πολύ κοντά στο να διασπάσει τις αντιστάσεις των 6,5 ευρώ φαίνεται ότι βρίσκεται η μετοχή της Viohalco στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ετοιμάζεται να λάβει πρόσθετη ώθηση από τη δρομολογούμενη εισαγωγή της θυγατρικής Noval Properties.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τη σημερινή μεταβλητότητα στο ταμπλό, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται δυναμικά κατά τουλάχιστον 2,5%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 6,48 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στις κορυφές των 6,5 ευρώ.

Μάλιστα, η αξία των ημερησίων συναλλαγών είναι αρκετά υψηλή, δεδομένου ότι ήδη ξεπερνά τα 930.000 ευρώ, αντιστοιχώντας στο 92% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Viohalcο καταγράφει σωρευτική άνοδο άνω του 20% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση), γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει την τιμή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023.

Εφόσον, μάλιστα, καταφέρει να υπερβεί τα 6,5 ευρώ, τότε το επόμενο ορόσημο τοποθετείται στα 7 ευρώ, τα οποία αγνοούνται από τον Σεπτέμβριο του 2023 και τα οποία αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

Η πραγματική αξία της Viohalco

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης υπολογίζεται σε σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 18η πολυτιμότερη εταιρεία του Χ.Α.. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, πρόκειται για μια αρκετά χαμηλή τιμή, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία, αν αναλογιστούμε τις συμμετοχές του Ομίλου.

H Viohalco κατέχει το 79,78% της Cenergy, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και το 84,78% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έχει αποτίμηση 750 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, σε απλά μαθηματικά, ότι η αξία του Ομίλου θα έπρεπε να υπερβαίνει το 1,9 δισ. ευρώ (1,3 δισ. από Cenergy και 635 εκατ. ευρώ από ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ).

Πολύ σύντομα, δε, η αγορά θα κληθεί να αξιολογήσει και τη συμμετοχή της Viohalco στη Noval Properties (σήμερα ανέρχεται στο 81%), οι μετοχές της οποίας θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο στις αρχές Ιουνίου. Μετά την αρχική δημόσια προσφορά, το ποσοστό της Viohalco εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 61,8%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου, αυτήν την στιγμή, δεν αποτυπώνεται σωστά στο ταμπλό, καθώς θα έπρεπε να βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, η τρέχουσα αξία της Viohalco στο Χ.Α. αντιστοιχεί σε δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E 33x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV 1x.

Μυτιληναίος: Μια ιστορία σαν… παραμύθι – Ο δρόμος από τη Σοφοκλέους στο Λονδίνο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)