Skip to main content

Μυτιληναίος: Μια ιστορία σαν… παραμύθι – Ο δρόμος από τη Σοφοκλέους στο Λονδίνο

(Πηγή φωτ. Mytilineos)

Επί προσωπικού: Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει χτίσει έναν Όμιλο αξίας 5,5 δισ. ευρώ

Όταν το 1995 αποφάσιζε να «πέσει» στα βαθιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ουδείς -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου- φανταζόταν ότι όχι μόνο θα γνώριζε καλό κολύμπι, αλλά θα ήταν κι από τους κορυφαίους.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος με το πρόσφατο placement των 255 εκατ. ευρώ θέτει τις βάσεις για το επόμενο μεγάλο «κόλπο», δηλαδή την είσοδο στην αγορά του Λονδίνου.

Χρηματιστήριο: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για τα blue chips – Δείκτης ROE έως και 55%

Από τη Σοφοκλέους στη νέα «εποχή»

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, μπορούμε να ξεχωρίσουμε πολλά από τα ορόσημα της μακράς πορείας του εμβληματικού επιχειρηματία, ο οποίος «ντεμπουτάρει» στην -τότε- Σοφοκλέους με τιμή εισαγωγής μόλις 0,6 ευρώ (σημερινή αξία), αντλώντας μια ρευστότητα της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ.

Το 1998, όταν ο κ. Μυτιληναίος προχωρά στην εξαγορά του μεγαλύτερου μεταλλο-κατασκευαστικού συγκροτήματος, δηλαδή της ΜΕΤΚΑ, η τιμή της μετοχής «πιάνει» για πρώτη φορά τα 2 ευρώ, ενώ το 1999, επικουρούμενη από τη χρηματιστηριακή άνθιση, απογειώνεται στα 15 ευρώ.

Μπορεί στο ταμπλό να ακολουθεί η προσγείωση, αλλά ο επικεφαλής του Ομίλου συνεχίζει τις δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις. Το 2002 εισέρχεται στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, το 2005 εξαγοράζει την Αλουμίνιον Ελλάδος και κάπως, έτσι το 2007 η μετοχή «χτυπά» νέο υψηλό στα 15 ευρώ.

Η οικονομική κρίση βρίσκει την «Mr Success Story» ενώπιον μιας μεγάλης ευκαιρίας, η οποία αφορά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, δημιουργεί την Protergia, η οποία εξελίσσεται στον κορυφαίο ιδιώτη πάροχο ρεύματος. Παρ’ όλα αυτά, η απειλή του Grexit οδηγεί τη μετοχή κάτω των 2 ευρώ.

Τανισκίδης: Το πρόσωπο πίσω από το ράλι του +63%

H πραγματική απογείωση

H παραμονή της χώρας στο ευρώ και η πολιτική ομαλότητα φέρνουν την πραγματική… εκτόξευση. Το 2017 ολοκληρώνεται η απορρόφηση των ΜΕΤΚΑ, Protergia και Αλουμίνιον και μία χρονιά αργότερα ο κ. Μυτιληναίος βλέπει τη μετοχή να κατακτά τα 10 ευρώ.

Θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βρεθεί στα 15 ευρώ, προτού το 2022 αλλάξουν όλα. Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας μετασχηματίζει τον Όμιλο και δημιουργεί τη Mytilineos – Energy & Metals. Ταυτόχρονα, σε μια εμβληματική συμφωνία με το Fairfax, το καναδικό fund καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 6,4%.

Τα νέα ρεκόρ είναι θέμα χρόνου. Το 2022 η μετοχή φθάνει στα 20 ευρώ, το 2023 στα 30 ευρώ και το 2024 στα 39 ευρώ, με την αξία του Ομίλου να αναρριχάται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Το πρόσφατο placement συνιστά ένα από τα τελευταία βήματα, προτού ο κ. Μυτιληναίος κάνει το «colpo grossο» και χτυπήσει το καμπανάκι στο Σίτι.

Μυτιληναίος: Ο άνθρωπος που παράγει το 3% του ΑΕΠ – Το κόλπο… γκρόσο και το όραμα για το αύριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)