Σε επανασχεδιασμό της διαδικασίας απονομής του φάσματος για την κινητή τηλεφωνία προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Με πρόσφατη απόφασή της για την ανάθεση σχετικής μελέτης, η ΕΕΤΤ καθιστά σαφές ότι επανεξετάζει τον σχεδιασμό της δημοπράτησης, που αρχικά αφορούσε τις ζώνες των 900 MHz και 1.800 MHz, εξετάζοντας ακόμη και την ένταξη δικαιωμάτων χρήσης που λήγουν αργότερα.
Αφορμή αποτέλεσαν τα νέα δεδομένα που ανέδειξε η δημόσια διαβούλευση και κυρίως η εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, μέσω της FiberGrid, για είσοδο στην αγορά κινητής τηλεφωνίας ως τέταρτος πάροχος δικτύου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο το εύρος του διαθέσιμου φάσματος, αλλά συνολικά τη δομή της διαδικασίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθεί η νέα κατανομή των συχνοτήτων στην περίπτωση εισόδου ενός τέταρτου παρόχου, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους υφιστάμενους παρόχους όσον αφορά τις αναγκαίες προσαρμογές στις υποδομές τους σε περίπτωση αλλαγών στην κατανομή του φάσματος.
Θα εξεταστούν επίσης εναλλακτικά σενάρια και μηχανισμοί που θα επιτρέψουν μελλοντικές προσαρμογές στην κατανομή του φάσματος, εφόσον μεταβληθούν εκ νέου τα δεδομένα της αγοράς, για παράδειγμα στην περίπτωση που από τέσσερις πάροχοι η αγορά επιστρέψει μελλοντικά σε τρεις λόγω συγχώνευσης ή άλλης εταιρικής εξέλιξης.
Την απαραίτητη αυτή ισορροπία καλείται να διαχειριστεί η νέα ολομέλεια της Αρχής με επικεφαλής τον Δημήτρη Βαρουτά, ο οποίος καθώς έχει διατελέσει προηγουμένως αντιπρόεδρος με ευθύνη τις Τηλεπικοινωνίες, γνωρίζει τα θέματα.
Ενδεχόμενο παράτασης
Η νέα διαδικασία για να υλοποιηθεί θα χρειαστεί χρόνο, γιαυτό και στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο περιορισμένης παράτασης των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης (το πιθανότερο ένα εξάμηνο) που λήγουν το 2027.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τους ΟΤΕ, Vodafone και Nova. Όπως εκτιμάται, το ζήτημα αυτό θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε κυβερνητικό επίπεδο, από τις διοικήσεις των μητρικών τους ομίλων, Deutsche Telekom, Vodafone Group και United Group. Στελέχη τους σημειώνουν ότι οι τρεις πάροχοι έχουν επενδύσει διαχρονικά σημαντικά κεφάλαια τόσο για την απόκτηση φάσματος όσο και για την ανάπτυξη των δικτύων τους και ζητούν ένα σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό των επόμενων επενδύσεών τους.
Θέτουν επίσης ως παράμετρο ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η οποία εισέρχεται δυναμικά στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH), συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό το ελληνικό δημόσιο.
Δίκτυο FTTH
Η θυγατρική της ΔΕΗ, FiberGrid, αναπτύσσει με ταχύ ρυθμό δίκτυο FTTH, μεταβάλλοντας τα δεδομένα του ανταγωνισμού και οδηγώντας τους υφιστάμενους παρόχους σε σημαντικές εμπορικές προσφορές, εξέλιξη που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικροτούν, καθώς εκτιμούν ότι ενισχύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.
Στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε, η FiberGrid, διατύπωσε σειρά προτάσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η είσοδος ενός νέου παρόχου κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική αγορά. Μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε τη δέσμευση φάσματος για νεοεισερχόμενο πάροχο, την εξασφάλιση εθνικής περιαγωγής (national roaming) κατά τη μεταβατική περίοδο ανάπτυξης του δικτύου, αναλογικές υποχρεώσεις κάλυψης και τη δυνατότητα χορήγησης αδειών αορίστου χρόνου.
Οι εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν περιορίζονται στην κινητή τηλεφωνία με αφορμή το φάσμα. Η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Vodafone Ελλάδας για τη δημιουργία κοινής εταιρείας στη χονδρική αγορά δικτύων FTTH, μέσω της συγχώνευσης των ΔΕΗ FiberGrid και Fiber2All, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά εισέρχεται σε νέα φάση αναδιάρθρωσης, με νέες συνεργασίες και διαφορετικές ισορροπίες στις υποδομές και στη χονδρική αγορά. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΤΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Nova για πιθανή εξαγορά του FTTH δικτύου της.
Αναθεώρηση ευρωπαϊκής πολιτικής
Ο αρχικός σχεδιασμός της ΕΕΤΤ προέβλεπε την εκ νέου διάθεση του φάσματος που λήγει το 2027 στις ζώνες των 900 MHz και 1.800 MHz, με συνολική αποτίμηση 224,86 εκατ. ευρώ, επιβολή ανώτατων ορίων κατοχής φάσματος (spectrum caps) και διαγωνιστική διαδικασία δύο σταδίων. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης είχε τεθεί επίσης το ερώτημα κατά πόσο η διαδικασία θα έπρεπε να συμπεριλάβει και δικαιώματα χρήσης στη ζώνη των 1.800 MHz που λήγουν το 2035, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται να έρχεται πιο κοντά ενόψει του συνολικού επανασχεδιασμού της διαδικασίας.
Η συζήτηση για τον νέο σχεδιασμό της δημοπράτησης συμπίπτει χρονικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της πολιτικής διαχείρισης του ραδιοφάσματος. Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο της Πράξης για τα Ψηφιακά Δίκτυα (Digital Networks Act – DNA) κινούνται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης διάρκειας των αδειών χρήσης και χαμηλότερων τιμημάτων, ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να κατευθύνουν περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς αντί στην απόκτηση φάσματος.
Πρόσφατα επίσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, έδωσε άλλη διάσταση στο θέμα. Πρότεινε τον ευρωπαϊκό συντονισμό των δημοπρασιών φάσματος, υποστηρίζοντας ότι ο κατακερματισμός της αγοράς περιορίζει τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












