Skip to main content

ΟΛΘ: Δύο οι τελικοί «μονομάχοι» για την επέκταση του 6ου προβλήτα

INTIME

Στα τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής

Στα τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθεί από την ΟΛΘ Α.Ε., όπως πληροφορήθηκε η “Ν”, ο προτιμητέος επενδυτής για την επέκταση του 6ου προβλήτα, μεταξύ των δυο τελικά υποψηφίων που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, δηλαδή μεταξύ του σχήματος ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος)-ΤΕΚΑΛ και της Archirodon Group N.V.

Ενώ στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τέσσερις συνολικά «μνηστήρες», τελικά οι δύο εξ αυτών και συγκεκριμένα τα σχήματα «Ένωση Οικονομικών Φορέων Άκτωρ Α.Τ.Ε. – Χριστόφορος Κωνσταντινίδης» και «Κοινοπραξία Avax – Etermar» δεν συμμετείχαν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό είχε επιλεγεί το 2022 ανάδοχος η κοινοπραξία Mytilineos SA – Rover Maritime SL – HDK SA, αλλά ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε «λόγω των νέων απαιτήσεων που προέκυψαν από τη νομοθετική μεταβολή του τρόπου αδειοδότησης, ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστοι όροι για την εταιρεία» όπως είχε ανακοινώσει η ΟΛΘ Α.Ε.

Για την έναρξη των εργασιών, βέβαια, προαπαιτείται η έκδοση του αναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τα επικαιροποιημένα master plan και ΣΜΠΕ του ΟΛΘ.

Η επέκταση (σ.σ. και εμβάθυνση) του έκτου προβλήτα αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις δεσμευτικές επενδύσεις που έχει αναλάβει ο Όμιλος Σαββίδη, με εκτιμώμενο αρχικό προϋπολογισμό όταν έγινε η εξαγορά ύψους 130 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στα διάφορα κόστη έκτοτε οι προσφορές εύλογα αναμένεται να είναι υψηλότερες.