Skip to main content

Επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ από τη Cenergy Holdings

Υψηλή ζήτηση για Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου

Στην επόμενη μέρα στην αγορά της ενέργειας εστιάζει η Cenergy Holdings μέσω των θυγατρικών της Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, με ένα επενδυτικό πλάνο που ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Σήμερα, η Cenergy Holdings κατέχει περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας. Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21%-22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου. Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Η Ελληνικά Καλώδια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα διασυνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών για την επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας, ρίχνοντας βάρος στην ευρωπαϊκή, αλλά και την αμερικανική αγορά. Ήδη η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο. Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, εξηγεί πως «με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα υποβρυχίων καλωδίων που ξεκινά το 2023 επιδιώκουμε να απαντήσουμε δυναμικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών μας, αλλά και όλων των άλλων συμμετοχών και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σταθερή ανάπτυξη και επαρκή κερδοφορία». Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης είναι το γεγονός πως ήδη η νέα παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων έχει προπωληθεί και αυτό θα φανεί στα οικονομικά αποτελέσματα στο τέλος του 2025. Α

Αξιοποίηση της Πετζετάκις

Παράλληλα δρομολογεί την επίτευξη της δυνατότητας παραγωγής καλωδίων υψηλής τάσης που αποτελούν το επόμενο στάδιο της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, καθώς και σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και πρόσφατα της Ωκεανίας. Στο επενδυτικό πλάνο της Ελληνικά Καλώδια περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πετζετάκις που εξαγόρασε πρόσφατα για την παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης καθώς και τηλεπικοινωνιακού υλικού. Συνολικά τα Ελληνικά Καλώδια έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ την τελευταία 15ετία.

Η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης στις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις στην Κόρινθο επεσήμανε πως ο όμιλος Cenergy Holdings επικεντρώνει την προσοχή του στην παραγωγή προϊόντων και την ανάληψη έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που προκύπτουν από την αύξηση της ζήτησης στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «ο όμιλος ήδη ζει στο μέλλον που έρχεται».

Καθαρό υδρογόνο

Στον τομέα του καθαρού υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Cenergy Holdings συμμετέχει στις προσπάθειες για παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης.

Συνολικά ο όμιλος Cenergy Holdings κατέγραψε ικανοποιητική πορεία το 2022, που αντιστοιχεί σε πωλήσεις ύψους 1,43 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία ύψους 137 εκατ. ευρώ, και αποτελούν αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας και στρατηγικής που βασίζεται στον διεθνή προσανατολισμό του ομίλου και τις επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Το 2022 το 42,3% των εσόδων της Cenergy Ηoldings αφορούσε την Ευρώπη, το 18,4% τις ΗΠΑ, το 30,6% την Ελλάδα και το υπόλοιπο αφορούσε Ασία, Αφρική και Ωκεανία.