Skip to main content

Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου: Εμπόδια στον δρόμο για την ισότητα

Στο ΕΒΕΑ συνεχίζουμε να προωθούμε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για την υποστήριξη παρεμβάσεων που προωθούν την έμφυλη ισότητα

Της Σοφίας Κουνενάκη – Εφραίμογλου, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA) και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

ΠΑΡΑ τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις στον χώρο εργασίας, εξαιτίας του φύλου τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τη Microsoft, με σκοπό αφενός τη χαρτογράφηση και την αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και αφετέρου την ανάδειξη βασικών ζητημάτων, που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ εύρημα είναι ότι μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι έχει βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή της λόγω του φύλου της.

Επιπλέον, το 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη, καθώς και ότι έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου άνδρες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.

Τέλος, παρότι μία στις δύο ερωτηθείσες πιστεύει ότι έχει υπάρξει βελτίωση σε θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το 82% του συνόλου των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ επιβεβαιώνουν ότι απέχουμε ακόμη αρκετά από το επιθυμητό σημείο, καθώς τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, η ανισότητα των αμοιβών και η δυσκολία εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής παραμένουν σημαντικά εμπόδια στον δρόμο προς την ισότητα.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ αυτών των εμποδίων είναι ζήτημα δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών, αλλά και κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πέρα από τα στερεότυπα του χθες, προωθώντας νέα πρότυπα και παραδείγματα στις νέες γενιές.

Να προχωρήσουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, στις εταιρικές πολιτικές. Χρειάζεται να εντείνουμε τώρα τις προσπάθειές μας, με θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και με θετική, έμπρακτη κινητοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων.

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεχίζουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια, με ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών, για τη διάδοση καλών πρακτικών στις επιχειρήσεις και για την υποστήριξη παρεμβάσεων, που προωθούν την έμφυλη ισότητα.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τη Microsoft προχωράμε σε ένα συνεκτικό πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενδυνάμωσή τους. Συμμετέχουμε με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πραγματικά συμπεριληπτικού περιβάλλοντος, στο οποίο οι γυναίκες θα έχουν τον σεβασμό, την αναγνώριση και τις ευκαιρίες που αξίζουν.