Skip to main content

Οικονομική διπλωματία: Εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας

Το 2022, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις έφτασαν τα 7,2 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών

Της Μάιρας Μυρογιάννη, γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και προέδρου του Δ.Σ. της Enterprise Greece

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ τέσσερα χρόνια η Ελλάδα άλλαξε και δεν θυμίζει καθόλου την Ελλάδα των προηγούμενων ετών. Μέσα από μια σειρά δυναμικών και στοχευμένων μεταρρυθμίσεων η χώρα έκανε σταθερά και τολμηρά βήματα προς τα εμπρός, προς την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Βήματα προς την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών. Επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών ήταν το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2023, που ανανέωσε την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και Ελλήνων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιβεβαίωσε τη βούληση των συμπολιτών μας να συνεχίσουμε τη συστηματική δουλειά.

ΠΑΡΑ τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες και τις σύνθετες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, καταφέραμε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και η Ελλάδα να αποκτήσει μια νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη θέση στον διεθνή χάρτη, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Πλέον, η ελληνική οικονομία συγκλίνει όλο και περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για το 2022, έναν από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα κατάφερε να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανειακών υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ, ενώ είναι προ των πυλών η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνακόλουθη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει. Γίνεται πιο δυναμικό και εξωστρεφές, με σημαντική αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εξαγωγές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι αυτές έφτασαν τα 55 δισ. ευρώ για το 2022 -που αναλογούν σε ποσοστό 26% του ΑΕΠ-, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 40 δισ. ευρώ του 2021.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα επανασυστήνεται στη διεθνή σκηνή ως αξιόλογος και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όπως αποδεικνύεται και από τα στατιστικά δεδομένα. Το 2022, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις έφτασαν τα 7,2 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών και αντιστοιχεί σε ποσοστό 13,3% του ΑΕΠ.

ΣΕ ΑΥΤΗ την τόσο δυναμική συγκυρία, αισθάνομαι μεγάλη τιμή αλλά και ιδιαίτερη ευθύνη που αναλαμβάνω έναν τόσο σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο, αυτόν της γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και ταυτοχρόνως της προέδρου Δ.Σ. της Enterprise Greece. Βασικές μας προτεραιότητες για την οικονομική διπλωματία είναι η περαιτέρω ανάδειξή της σε κεντρικό άξονα της εξωτερικής μας πολιτικής, μέσω της συστηματικής αναβάθμισης των διμερών εμπορικών σχέσεων της χώρας μας με στρατηγικούς εταίρους και νέους δυναμικούς παίκτες, καθώς και της ενίσχυσης του κύρους της χώρας στο ευρύτερο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ είναι η αναβάθμιση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και των δύο εποπτευόμενων φορέων, της Enterprise Greece και της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων, μέσω των οποίων το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων, παρέχοντάς τους σύγχρονα και ευέλικτα εργαλεία, κατάλληλη τεχνογνωσία και απαραίτητη δικτύωση, ώστε να μπορούν να έχουν δυναμική παρουσία όχι μόνο στις ήδη καθιερωμένες αγορές του εξωτερικού, αλλά και σε νέες.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, επεξεργαζόμαστε την αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, του οδικού χάρτη που απεικονίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε στην οικονομική διπλωματία, στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής για την προώθηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που σχεδιάζεται σε συνεργασία με όλους τους εγχώριους θεσμικούς παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, τις Περιφέρειες και τα κατά τόπους Επιμελητήρια.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ επιτυχή υλοποίηση των τριών πρώτων Σχεδίων (2021, 2022, 2023), έχουμε πλέον στα χέρια μας αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε οι στόχοι και προτεραιότητές μας να αντικατοπτρίζονται καλύτερα στο πλάνο των δράσεών μας, πάντα με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων και τη δημιουργία αξίας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΑΥΤΟ ΤΟ εξωστρεφές πρόσωπο της Ελλάδας σκοπεύουμε να προβάλουμε και μέσα από τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνονται εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από πολλές χώρες. Στοχεύουμε να αναδείξουμε το νέο, αναπτυξιακό προφίλ της χώρας, τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της, τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που αυτή προσφέρει, καθώς και τα σύγχρονα και ελκυστικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν. Μέσα από ενδελεχή σχεδιασμό και προγραμματισμό, στοχεύουμε στη χάραξη μιας φιλόδοξης διαδρομής προς την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων.