Το Ρολόι του Πειραιά θα χτυπήσει ξανά

Συναυλία και δημοπρασία για την ανοικοδόμηση του ρολογιού
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 17:48
UPD:18:04

Το Ρολόι του Πειραιά υπήρξε το σύμβολο της πόλης για έναν σχεδόν αιώνα.

A- A A+

Ημερίδα με θέμα «Η ανάκτηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πόλης του Πειραιά» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πειραιά,  έχοντας ως κεντρικό θέμα συζήτησης το ιστορικό ρολόι της πόλης. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά ενός εμβληματικού κτηρίου του Πειραιά, του ιστορικού ρολογιού της πόλης, που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, εκεί όπου βρισκόταν ως το 1968 που γκρεμίστηκε.

Στην ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 9:30 π.μ., θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου, η Ευαγγελία Μπαφούνη, διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η Στέλλα Χρυσουλάκη, έφορος κλασσικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων, ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, και οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βεντουράκης, Νικόλαoς Ντόριζας, Αγνή Πικιώνη και Πόπη Παπαντωνίου. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, θα συμμετάσχει  με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ
Συναυλία και δημοπρασία

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διοργανώνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, στις 7  το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία θα συμμετέχουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Λάκης Χαλκιάς. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του ρολογιού. Παράλληλα, μεγάλο χρηματικό ποσό αναμένεται να συγκεντρωθεί αμέσως μετά σε δημοπρασία πινάκων σχεδιασμένων από Πειραιώτες ζωγράφους με θέμα το ιστορικό ρολόι, κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο θα παραβρεθούν 200 άτομα και θα γίνει στις 9 το βράδυ, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Δημοσίευμα της εποχής για την κατεδάφιση.

Η ιστορία

Τον Αύγουστο του 1869 θεμελιώνεται το γνωστό αργότερα ως ρολόι, προκειμένου να στεγαστεί εκεί χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτηρίου, ο τότε Δήμαρχος, Δημήτριος Μουτζόπουλος, με δική του δαπάνη, τοποθέτησε το «Ωρολόγιον της Πόλεως». Η σύνταξη του σχεδίου για το κτήριο ανατέθηκε στον μηχανικό της πόλης, αντισυνταγματάρχη Γ. Μεταξά, ενώ τις οικοδομικές εργασίες ανέλαβε, με μειοδοτικό διαγωνισμό, ο εργολάβος Παναγιώτης Κύπριος.

Τον Ιούνιο του 1873 ανατίθεται στον καλλιτέχνη Πρινόπουλο η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, και στο ισόγειο του κτηρίου εγκαθίσταται το Ταχυδρομείο. Το 1874 σε ένα από τα δωμάτια του κτηρίου στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο πρώτος όροφος νοικιάστηκε - αντί 300 δραχμών μηνιαίως - στην Εμπορική Λέσχη, η οποία χρησιμοποιούσε τον χώρο για χορούς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1875, εγκαινιάζεται το Χρηματιστήριο, το οποίο λειτούργησε για ελάχιστο χρόνο και μάλιστα υποτυπωδώς. Το 1885, εγκαθίσταται στο ρολόι το Δημαρχείο, το οποίο παραμένει εκεί μέχρι και την κατεδάφισή του, το 1968, με εξαίρεση τη περίοδο της Κατοχής όπου στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες.

Σύμβολο της πόλης

Το Ρολόι του Πειραιά υπήρξε δικαίως το σύμβολο της πόλης για έναν σχεδόν αιώνα, αφού επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο αντίκριζαν οι επίσημοι από κάθε γωνιά της γης, όταν έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα.  Ύστερα από μακρά ιστορία το μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πήρε την απόφαση να «αναστήσει» το Ρολόι, ένα ακόμη ιστορικό σύμβολο του Πειραιά. Σκοπός είναι να ξαναχτιστεί όπως ήταν, στο μέγεθος που ήταν, στο σχήμα που ήταν, κόντρα στις δυσκολίες, κόντρα στις συγκυρίες της εποχής. Ήδη η δημοτική αρχή έκανε το πρώτο βήμα. Αξιοποίησε ένα οικόπεδο που ήταν εκτός των Δημοτικών ορίων, πουλώντας το στο Δήμο Νίκαιας -Αγίου Ιωάννου Ρέντη και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατατέθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα έχει έναν και μόνο σκοπό: Να δημιουργηθεί το Ρολόι.

Το στήσιμο αυτού του σύμβολου  του Πειραιά δεν είναι θέμα μόνο της δημοτικής αρχής, αλλά όλων των Πειραιωτών, όλων των ανθρώπων που αγαπούν τον Πειραιά, που εργάζονται και προσφέρουν στην πόλη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή