Skip to main content

Ζορίζεστε οικονομικά; Οι εξωφρενικές συμβουλές των πλουσίων και η περίπτωση Τζουλιάνι

Απλά μαθήματα...οικονομίας στον απαξιωμένο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, που «υποσχέθηκε» να ζήσει με 43.000 δολάρια τον μήνα

Η «χρεοκοπία» είναι ένας εκπληκτικά αόριστος όρος. Για τους φτωχούς, σημαίνει ότι δεν θα έχουν καθόλου χρήματα. Για τις εταιρείες και τους εκατομμυριούχους σημαίνει ένα έξυπνος νομικός ελιγμός που μπορεί να προστατεύσει τα πλούτη τους από αγωγές.

Και για τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, σημαίνει ότι αναγκάζεται να προσπαθεί να ζήσει με μόλις 43.000 δολάρια (34.200 λίρες) τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, έχει ασκηθεί από την δικαιοσύνη της Αριζόνας, δίωξη για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εμπλέκεται και σε άλλα σκάνδαλα που ερευνώνται για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας κύριος με αυξημένα γούστα

Μισό εκατομμύριο δολάρια σε χρήμα το χρόνο μπορεί να φαίνεται πριγκιπικό ποσό για τον απλό άνθρωπο, αλλά όχι για τον “Σερ” Ρούντι, αναφέρει ειρωνικά η αρθρογράφος του Guardian, Arwa Mahdawi.

Εδώ μιλάμε για έναν κύριο με αυξημένα γούστα: έναν μπον βιβέρ που έχει κατηγορηθεί ότι κάποτε ξόδεψε 7.000 δολάρια σε στυλό και 12.000 δολάρια σε πούρα, και μάλιστα σε διάστημα πέντε μηνών.

Εξάλλου κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης του τρίτου διαζυγίου του, ο δικηγόρος της πρώην συζύγου του ισχυρίστηκε ότι ο Τζουλιάνι ξόδεψε 286.000 δολάρια για την υποτιθέμενη ερωμένη του, 165.000 δολάρια για προσωπικά ταξίδια και 447.938 δολάρια «για τη δική του ευχαρίστηση».

Αποζημίωση-μαμούθ

Οι σπάταλοι τρόποι του Τζουλιάνι αντιμετωπίζουν τώρα νομική εμπλοκή.

Τον Δεκέμβριο, δικαστής διέταξε τον 79χρονο να καταβάλει αποζημίωση ύψους 148 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο υπαλλήλους τους οποίους είχε κατηγορήσει αβάσιμα για νοθεία ψήφων στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

Αμέσως, πτώχευση

Σχεδόν αμέσως, ο Τζουλιάνι -ο οποίος χρωστάει στους πιστωτές του συνολικά 152 εκατ. δολάρια- κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Κι επειδή είναι υπεύθυνος πολίτης, ο Τζουλιάνι ετοίμασε αυστηρό προϋπολογισμό και δήλωσε σε ομοσπονδιακό πτωχευτικό δικαστήριο τον Ιανουάριο ότι δεν θα ξόδευε περισσότερα από 43.000 δολάρια τον μήνα. Αυτό υποτίθεται ότι θα κάλυπτε τα απαραίτητα και δεν θα περιελάμβανε «επιπολαιότητες» όπως η ψυχαγωγία.

Αλίμονο, ο προϋπολογισμός δεν φαίνεται να είναι φυσικό επακόλουθο για τον Τζουλιάνι, ο οποίος κατέληξε να σπαταλήσει σχεδόν 120.000 δολάρια μόνο τον Ιανουάριο (υπερδιπλάσιος του μέσου ετήσιου μισθού στις ΗΠΑ).

Δεν είναι απολύτως σαφές πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, αλλά, σύμφωνα με τους New York Times, οι πληροφορίες που παρέσχε ο Τζουλιάνι στους δικηγόρους των πιστωτών τους αφορούσαν «60 συναλλαγές στην Amazon, πολλαπλές συνδρομές ψυχαγωγίας, διάφορες υπηρεσίες της Apple… βόλτες με Uber και πληρωμή κάποιου προσωπικού λογαριασμού της πιστωτικής κάρτας του συνεργάτη του.

Έκτοτε δεν έχει υποβάλει λεπτομερείς πληροφορίες για τα οικονομικά του, οπότε δεν είναι σαφές αν αυτό το επίπεδο δαπανών έχει συνεχιστεί.

Οι εξωφρενικές συμβουλές των πλουσίων

Μέχρι τώρα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Τζουλιάνι, του οποίου η πτώση ήταν ιλιγγιώδης, χρειάζεται αρκετή βοήθεια. Και, ξέρετε κάτι; αναφέρει η Mahdawi, στηλιτεύοντας τις εξωφρενικές συμβουλές των πλουσίων. Είμαι ευτυχής να του τη δώσω»

 Και συνεχίζει:

Μπορεί να μην είμαι οικονομικός σύμβουλος, αλλά μία γηραιά millenial που μπήκε στον κόσμο της εργασίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008 – πράγμα που σημαίνει ότι έχω ακούσει πολλές συμβουλές για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού όλα αυτά τα χρόνια.

Μην τρώτε τοστ αβοκάντο, αν θέλετε κάποτε να αγοράσετε ένα σπίτι, μην παίρνετε καφέ πακέτο, ζήστε με φασόλια και μην βγαίνετε ποτέ από το σπίτι.

Αναμφίβολα έχετε δει όλες αυτές τις συμβουλές – πάντα υπάρχει ένας χρήσιμος πολυεκατομμυριούχος που δίνει συμβουλές σε εμάς τους πληβείους για το πώς να ορθοποδήσουμε.

Η Κίρστι Άλσοπ, κόρη γαιοκτημόνων, για παράδειγμα, έχει υπονοήσει ότι η κρίση της προσιτής στέγασης είναι υπερβολική και ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει σπίτι αν απλά κόψει το Netflix και τις συνδρομές στο γυμναστήριο.

Πιο πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Kellogg’s πρότεινε οι οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε δημητριακά για βραδινό.

Ο Τζουλιάνι μπορεί σίγουρα να προσπαθήσει να αντικαταστήσει τα δείπνα με αστακό, με Rice Krispies, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό θα μειώσει τα 152 εκατομμύρια δολάρια που χρωστάει, καταλήγει η αρθρογράφος του Guardian.

naftemporiki.gr