Δέσμη προληπτικών μέτρων για την αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 15:55
UPD:16:24
PHASMA/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Η σχετική απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα αποστέλλεται στις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική ΚΥΑ.

A- A A+

Σειρά προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, στα οποία περιλαμβάνονται χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και έκπτωση 70% σε οικιακούς καταναλωτές αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Γ. Τσαμασλής.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η χορήγηση ρεύματος προληπτικά στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και έκπτωση 70% του οικιακού τιμολογίου σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh, όταν καταγραφούν τιμές αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10)  μεγαλύτερες από 75 μg/m3 σε περισσότερους από έναν σταθμούς ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί τουλάχιστον πέντε συνεχόμενες ημέρες και όταν οι συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, με αυξανόμενη τάση του φαινομένου που θα είναι τουλάχιστον 100 μg/m3 και άνω για δύο σταθμούς ελέγχου.  

Η σχετική απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα αποστέλλεται στις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική ΚΥΑ.

Σε σύσκεψη που είχε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντας της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Β. Ελλάδος, ο κ. Τσαμασλής πρότεινε επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα τα επεξεργάζεται και θα ενημερώνει το ΥΠΕΚΑ για τη λήψη των προαναφερόμενων προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με την έκδοση συστάσεων προς βιομηχανίες. 

Όπως δήλωσε ο κ. Τσαμασλής, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου ως προς την εμφάνιση του αιθαλομίχλης από τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

«Θεωρούμε ότι με την παροχή δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, καθώς και την έκπτωση 70% του οικιακού τιμολογίου στην τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh στα νοικοκυριά, δίνουμε ένα κίνητρο στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν – όσοι διαθέτουν – ηλεκτρικές συσκευές ως βασικό μέσο θέρμανσης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή