Skip to main content

Γαλλία: Στο τραπέζι ένα debate μεταξύ Μακρόν – Λε Πεν πριν τις ευρωεκλογές

Μια τέτοια ιδέα κυκλοφορεί στα δύο στρατόπεδα εδώ και μέρες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει πράξη

Ενώ φάνταζε ένα απίθανο ενδεχόμενο, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National), Τζορντάν Μπαρντελά, έφερε ξανά στο προσκήνιο την πιθανότητα ενός debate μεταξύ της Μαρίν Λε Πεν και του Εμανουέλ Μακρόν.

Αρχικά η Λε Πεν προσανατολιζόταν σε ένα debate με τον Μακρόν κάποια στιγμή «τον Σεπτέμβριο», με το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου να σχολιάζει σκωπτικά πως αυτό δείχνει «πλήρη απουσία ατζέντας στα ευρωπαϊκά θέματα».

Την ερμηνεία αυτή δεν τη δέχτηκε πάντως ο Μπαρντελά: «Όχι, η Μαρίν Λε Πεν δεν φοβάται να συζητήσει με τον Πρόεδρο της (γαλλικής) Δημοκρατίας».

Ο επίσημος λόγος που έδωσε ο νεαρός πρόεδρος του κόμματος; Η επιθυμία «να συζητήσουμε […] λίγο ευρύτερα από ό,τι μόνο για ευρωπαϊκά ζητήματα». Ήδη την Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια μονομαχία θα ήταν μια ευκαιρία για εκείνη να ρωτήσει τον Εμανουέλ Μακρόν για το «τι σκοπεύει να κάνει με τα τρία μεγάλα χρόνια που απομένουν» στην ηγεσία του κράτους.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα υπονόησε ότι το debate θα μπορούσε να γίνει πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Αν προταθεί από τον Μακρόν ευρωεκλογές, η Μαρίν Λε Πεν «θα πει ναι», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του RN.

Υπενθυμίζοντας παράλληλα την επιθυμία του RN να εντάξει τα εθνικά ζητήματα σε αυτή τη συζήτηση. Άλλωστε ο Μακρόν δεν θα μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2027.