Skip to main content

GameStop – AMC: Οι «μαρίδες» επέστρεψαν και οι «φάλαινες» αιμορραγούν

Οι meme μετοχές έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο με θεαματικό ράλι, ενώ τα hedge funds που τις σορτάρουν, αιμορραγούν

Οι λεγόμενες meme- stocks, οι μετοχές που πρωταγωνιστούν στο Reddit και τις άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, κάνουν τη μεγάλη επιστροφή τους. Η μετοχή της GameStop δείχνει τον δρόμο με άνοδο περίπου 50% σήμερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές, η οποία έρχεται ύστερα από το χθεσινό της άλμα κατά 74%.

Όλα άρχισαν από μία  μυστηριώδη ανάρτηση στα social media. Την έκανε την Κυριακή ο Κιθ Πάτρικ Γκιλ, γνωστός ως Roaring Kitty στο Reddit, ο άνθρωπος που είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο με τις αναρτήσεις του το 2021 στην απογείωση της GameStop (μίας «μαρίδας», που νίκησε τις «φάλαινες» των hedge funds, οι οποίες την είχαν σορτάρει) και που στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την ψηφιακή σφαίρα.

Η επανεμφάνιση του Roaring Kitty και το ράλι

Η επιστροφή του Roaring Kitty στο X (πρώην Twitter), ύστερα από ένα διάλειμμα τριών ετών, ήρθε με μία φωτογραφία, ενός gamer καθισμένου σε καρέκλα, να γέρνει προς τα εμπρός, δείχνοντας ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Η ανάρτηση έχει πάνω από 23 εκατομμύρια views. Και ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία νέα φρενίτιδα για τις meme stocks. Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης τη Δευτέρα, η μετοχή της GameStop βρέθηκε να ενισχύεται 110%, για να κλείσει τελικά στο +74%.

Το ράλι ακολούθησαν και άλλες μετοχές, όπως αυτή της AMC Entertainment, που ήταν επίσης μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών του 2021, με άνοδο 78% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα ενισχύεται επιπλέον 37%.

Οι meme μετοχές έδωσαν ώθηση και στα meme κρυπτονομίσματα. Το Dogecoin (μεγάλη αδυναμία του Έλον Μασκ) και το Shiba Inu ενισχύθηκαν πάνω από 6% και 5% αντίστοιχα.

Να θυμίσουμε ότι ο Γκιλ εργαζόταν για τη Massachusetts Mutual Life Insurance και είναι επίσης γνωστός στο Reddit ως DeepF——Value. Με τις call options για τη GameStop είχε προσελκύσει έναν «στρατό» από traders

Η χασούρα των hedge funds

Το ράλι της GameStop τη Δευτέρα προκάλεσε στους short sellers ζημιά σχεδόν 1 δισ. δολαρίων σύμφωνα με υπολογισμούς της S3 Partners. Συγκεκριμένα τα hedge funds, που την έχουν σορτάρει, έχασαν μόνο χθες 838 εκατ. δολάρια.

Η S3 Partners περιμένει η αιμορραγία στους short sellers να συνεχιστεί, όπως είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια, σε μία εξέλιξη που είχε αιφνιδιάσει τους ισχυρούς της Wall Street.

Τι είχε γίνει την περίοδο της πανδημίας

Αυτό που έζησαν οι διεθνείς αγορές τους πρώτους μήνες του 2021 ήταν μία άνευ προηγουμένου online κινητοποίηση, στην οποία χρήστες του Reddit, ακόμη και έφηβοι με πλήρη άγνοια για τον κόσμο των επενδύσεων έβγαζαν κέρδος χιλιάδων δολαρίων σε λίγες ημέρες (και κάποιοι έχαναν με την ίδια ταχύτητα).

O Κιθ Πάτρικ Γκιλ είχε στηρίξει με αναλύσεις του τις GameStop και AMC που τα μεγάλα hedge funds όχι απλά σόρταραν, αλλά και σνόμπαραν τις συγκεκριμένες εταιρείες. Και είχε πετύχει να κινητοποιήσει ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη άνθρωποι για ένα μέτωπο κατά των hedge funds, για μία νίκη «απέναντι στο σύστημα». Τότε άλλοι το είδαν ως «επανάσταση» και άλλοι ως το νέο online κίνημα του λαϊκισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν μία νίκη των «πληβείων» απέναντι στην ελίτ της Wall Street. 

Oι GameStop και AMC – εταιρείες που κάποιοι θεωρούσαν «πεθαμένες», είχαν αναστηθεί μέσα στο 2021 με κέρδη 677% και 1.200% αντίστοιχα. Η φρενίτιδα στη συνέχεια ξεφούσκωσε και μαζί με αυτή και οι μετοχές τους. Το φαινόμενο GameStop όμως μόλις επέστρεψε. Μένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξή του.