Γ. Στουρνάρας: Δεν γίνεται εκσυγχρονισμός χωρίς συγκρούσεις

«Αναγκαίο και θαρραλέο βήμα η δαικοπή της μετάδοσης εκπομπών από την ΕΡΤ»
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 19:37
UPD:22:29
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα δεν είναι για την κυβέρνηση πολύ εύκολη απόφαση, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου).

Ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι μια εξαιρετική δύσκολη άσκηση που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές και συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά, υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη.

Προηγουμένως ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται σε ιδιωτικούς σταθμούς με τη συνοδεία εισαγγελέα προκειμένου να κάνουν συλλήψεις επειδή αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Στείλατε ένα αυθαίρετο e-mail με το οποίο απειλείτε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με κυρώσεις. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους της χώρας. Σας καταγγέλλουμε και αυτή τη στιγμή απαιτούμε να ανακαλέσετε αυτές τις απαράδεκτες και αυταρχικές πράξεις. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα σε μια δημοκρατία να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο. Ο οποίος τρόπος δεν είναι ότι καταργεί η κυβέρνηση όλους τους θεσμούς, καταργεί κάθε έννοια επικοινωνίας», είπε ο κ. Λαφαζάνης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει αμέσως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πρώτα από όλα να ανοίξει το σταθμό της Βουλής που είναι σταθμός της δημοκρατίας.

«Δεν έχετε δικαίωμα να τον μαυρίζετε το σταθμό της Βουλής. Να ανοίξετε αμέσως το κανάλι, να πάρετε αμέσως πίσω τις αυταρχικές πράξεις. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε δημοκρατικά να απαλλάξετε τη χώρα από την παρουσία σας», πρόσθεσε.

Αφού ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε τα περί αυταρχισμού στον κ. Λαφαζάνη, είπε ότι η απόφαση για την προσωρινή κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν.

Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα δεν είναι για την κυβέρνηση πολύ εύκολη απόφαση, σημείωσε. «Είναι όμως ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση για το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο», συμπλήρωσε.

Εξηγώντας πως αυτή η αλλαγή δεν μπορούσε να γίνει εν κινήσει, διερωτήθηκε: «Όταν δεν μπορούμε να μεταθέσουμε έναν τεχνικό από την Μουρούζη στην Αγ. Παρασκευή, πώς θα το κάναμε εν κινήσει;».

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης που αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος 4002 του 2011 που προβλέπει ρητά την κατάργηση - αναδιοργάνωση για 11 Οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ (άρθρο 66, παρ. 2).

Μάλιστα ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης σημαντικών φορέων της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της απόφασης με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της ΕΡΤ προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη σύσταση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί ειδικός διάδοχος της ΕΡΤ και περιήλθε σε αυτό το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, το οποίο και θα ασχοληθεί με αποζημιώσεις, όταν υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, με τις ενεργές συμβάσεις με τρίτους και επίσης για την προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.

Αναφερόμενος στην προστασία της περιουσίας της ΕΡΤ, τόνισε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ, γιατί είναι περιουσία και του ελληνικού λαού» επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την ευθύνη του προσωπικού.

«Ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και της αρμοδιότητάς του τα πάσης φύσεων στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος. Η περιουσία της ΕΡΤ είναι καθοριστικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας κι είμαστε αποφασισμένοι να την διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από έναν σύγχρονο και διαφανή φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης», δήλωσε.

Όσον αφορά στο θέμα του email, είπε πως ως υπουργός Οικονομικών έχει ευθύνη για την περιουσία της ΕΡΤ, «δεν είναι δυνατόν να αναμεταδίδεται εκπομπή της ΕΡΤ χωρίς άδεια, δεν είμαστε χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς άδειες».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την κατάσταση για το τι συμβαίνει πραγματικά για το θέμα της ΕΡΤ, όχι μόνο με βάση το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και αλλού, στο εξωτερικό, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας με τους χειρισμούς στην ΕΡΤ. Πρέπει να επαναλειτουργήσει αμέσως και να γίνει βεβαίως ο εξορθολογισμός τον οποίο εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε. Είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε όχι γιατί είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε νομοσχέδιο το φθινόπωρο του 2011 και το οποίο αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω πριν καν κατατεθεί. Δεν μας πρέπει ως χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να υφιστάμεθα τις υποδείξεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε ότι «ο Σούλτς είπε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την τρόικα για το δημοκρατικό κεκτημένο με αφορμή την οικονομική κατάσταση». 

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς αναρωτήθηκε αν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μέτρα και κατά της ίδιας της EBU και αν θα ζητήσει και επέμβαση του εισαγγελέα. Σχολίασε δε ότι ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για τη ζημία που υπέστη η Ελλάδα από την τρόικα.

Ο κ. Μαριάς κατήγγειλε πολιτική εκφοβισμού και αυταρχισμό και σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα διότι δεν αντιδρούσε όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλεγαν ότι με τις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καταργείται η Βουλή.

«Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυθαίρετα τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της ΕΡΤ για να κάνει δικές του εκπομπές», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι έχει υπάρξει ήδη μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έχει υπάρξει ήδη και μια υπουργική απόφαση.

«Αν κάποιοι διαφωνούν είναι δικαίωμα τους. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ καλές αυτές αποφάσεις. Αλλά αυτές οι πράξεις της κυβέρνησης παράγουν έννομα αποτελέσματα. Είναι αστειότητες αυτά που ακούγονται εδώ, ό,τι θα ανεχθεί το κράτος τη χρήση του σήματος της ΕΡΤ από οποιονδήποτε. Οι σχέσεις εργασίας έχουν λυθεί», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης σημειώνοντας ότι ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει τεράστιες δημοσιονομικές προσπάθειες, είναι ελάχιστα αυτά που έχουν γίνει για τις αλλαγές στο δημόσιο.

«Βεβαίως υπάρχουν αντιδράσεις και διεθνών οργανισμών και λοιπόν; Και o ALTER έκλεισε αλλά δεν είδαμε τις ίδιες αντιδράσεις. Εκεί δεν δούλευαν δημοσιογράφοι; Τώρα όμως που πληρώνονται με τα λεφτά των φορολογουμένων δεν πρέπει να τα προστατεύσουμε τα χρήματα των πολιτών; Άρα να συζητήσουμε πώς θα επισπεύσουμε και πώς θα λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση, αν είναι δυνατόν και αύριο το πρωί αλλά το να λέμε ότι υπήρχαν οι παθογένειες χωρίς να δίνουμε λύσεις δεν γίνεται», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε πως «εν λειτουργία μείωση προσωπικού με τέτοιες ταχύτητες και αποτελεσματικότητα δεν γινότανε».

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη είπε ότι «δεν είναι απλά κάποιοι αυτοί που διαφωνούν. Είναι τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τον εξορθολογισμό θα τον κάνει η κυβέρνηση με ανοιχτή την ΕΡΤ. Αυτό επιμένουμε και δεν μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να μας μαλώνετε. Εμείς θα σας μαλώσουμε. Δεν είμαστε κάποιοι. Είναι σαφής η αντίθεσή μας. Είναι η αιχμή, ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας πρέπει να λειτουργεί και κατά τη λειτουργία της αναδιάρθρωσής του».

Την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε το κλείσιμο στην ΕΡΤ και των παράγωγων της πράξης αυτής, όπως η υπουργική απόφαση που ακολούθησε, ζήτησε η βουλευτής.

«Κύριε υπουργέ εσείς την υπερασπιστήκατε αυτή την απόφαση εδώ αλλά είναι μια μονομερής απόφαση αυτή που πήρατε. Δεν ήρθε κανένας εισβολέας να θίξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, βεβαίως και υπάρχει ανάγκη για αναδιοργάνωση. Αλλά το να πέσει αυτό το μαύρο από το δημόσιο φορέα της χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι ο δημοσιογραφικός φορέας κάθε κράτους προστατεύεται και για αυτό υπάρχει γενική κατακραυγή και από το εξωτερικό για τους χειρισμούς.

Ο 902 θα συνεχίζει παρά τις απειλές να εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξη των εργαζομένων της ΕΡΤ, διεμήνυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απαιτώντας να αποσυρθεί το e-mail του ΥΠΟΙΚ με το οποίο απαγορεύεται η αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ.

Ο βουλευτής είπε ότι είναι επικίνδυνη η αντίληψη που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ή να αποτελέσουν παράγοντα που θα απομειώσει τη δημόσια περιουσία.

«Ουσία αυτής της δήλωσης είναι να χτυπηθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και το κλίμα αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το e-mail του υπουργού Οικονομικών για όσους αναμεταδίδουν το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Έχω ευθύνη. Δεν είμαστε χώρα μπέστε σκύλοι αλέστε».

Σχολιάζοντας και αναφορά του Μίμη Ανδρουλάκη ότι ο υπουργός Οικονομικών με όσα λέει πυροδοτεί την κυβερνητική συνοχή, ο κ. Στουρνάρας Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για την τοποθέτηση του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη ότι «ο υπουργός Οικονομικών με όσα λέει πυροδοτεί την κυβερνητική συνοχή».

«Εγώ προσπαθώ να βρίσκω συναινετικές λύσεις. Εμείς προτείναμε μια λύση. Αν κάποιος δεν συμφωνεί πρέπει να προτείνει κάτι ισοδύναμο. Το να λες όχι χωρίς να προτείνεις δεν δίνει λύση στη πρόβλημα. Η ουσία είναι ότι προσπαθούμε να λειτουργήσει εκ νέου η δημόσια ραδιοτηλεόραση που είχε πολύ αρνητικές επιδόσεις και σε θέματα κόστους και σε θέματα τηλεθέασης. Δεν θέλω να οξύνω το κλίμα αλλά όταν έρθει η ώρα θα δώσω τα στοιχεία», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Ενας Ηλιθιος Ελληνας[88.67.2xx.xxx]
18/06/2013 00:29

......ηταν και οι ΤΡΕΙΣ στην ΙΔΙΑ συσκεψη;;;

περισσότερα
Ενας Ηλιθιος Ελληνας[88.67.2xx.xxx]
18/06/2013 00:26

το απολυτο ΜΠΑΧΑΛΟ και η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ!!!!
Αστε στο διαολο σας σιχαθηκα ΝΟΥΜΕΡΑ!!!

περισσότερα
Λαμπρος Κοντος[46.198.7xx.xxx]
16/06/2013 12:17

Εχω μιαν ειλικρινη,ειλικρινεστατη,απορια.
Οσοι γραφουν σχολια του τυπου "..μπραβο κ.Στουρναρα"εχουν κανει τον κοπο να ασχοληθουν οχι με τις "πολιτικες Στουρναρα"(διοτι το να εκτελεις εντολες τριτων δεν συνιστα δημιουργια η,εστω,εφαρμογη πολιτικης,αλλα υπαλληλικη λειτουργια),αλλα με το ιδιο το ατομο "Γ.Στουρναρας".Με το ποιον του,την "επαγγελματικη" διαδρομη του,και την εν γενει προσωπικοτητα,ικανοτητες και παρουσια του ;
Διοτι,αν το πραξουν,θα διαπιστωσουν ευκολα τα ακολουθα:

1.Ο κ.Στουρναρας,ο "εφαρμοστης"του πλεον ακραια νεοφιλελευθερου οικονομικου προγραμματος εχει υπαρξει "σοσιαλιστης"(ως εκλεκτος του ΠΑΣΟΚ)αλλα και εμπρακτος οπαδος και θεραπων του κρατικισμου,αφου αυτος ο ιδιος ΟΥΔΕΠΟΤΕ εργασθηκε η κατελαβε οποιαδηποτε θεση ΕΚΤΟΣ κρατικα/κυβερνητικα ελεγχομενου χωρου.ΟΛΕΣ οι θεσεις του ησαν σε κρατικα ελεγχομενους οργανισμους(Τ.Ε. , ΙΟΒΕ , Εμπορικη Τραπεζα κα)οπου εδιοριζετο ως εκλεκτος του ΠΑΣΟΚ και του Γιαννου Παπαντωνιου προσωπικα.

2.Τα πεπραγμενα του,το "παραγωγικο"εργο του οπουδηποτε "εργασθηκε"ειναι πασιγνωστα,αλλα και ευκολα ελεγξιμα απο ολους .Ρωτηστε,και θα μαθετε.

3.Οσον αφορα στο ατομο,στην προσωπικοτητα και τις ικανοτητες του ,εκτος ολων των αλλων η ιδια η παρουσια του,ακομη και στον "ελεγχομενο"τηλεοπτικο φακο ειναι απολυτως ενδεικτικη.Παρακολουθηστε τον και σκεφθειτε αν οι "διατυπωσεις νοηματων "απο μερους του(ακομη και για συντομο - περιορισμενο χρονο και με δυνατοτητα επαναδιατυπωσης-retake-)μπορουν να εντυπωσιασουν τελειοφοιτο δημοτικου σχολειου,η οχι.

Εαν μετα απο τα παραπανω καποιος επιμεινει να παραμεινει "οπαδος"του κ.Στουρναρα ,διοτι ο τελευταιος "σωζει"την Ελλαδα,αυτο αποτελει αναφαιρετο δικαιωμα του.

Οπως ειναι αναφαιρετο δικαιωμα καποιων αλλων να σκεφθουν για τον εν λογω οπαδο οτι ακριβως διετυπωσε,και δημοσιευσε,γνωστος εκδοτης της εποχης, για τον Ανδρεα Παπανδρεου και την ιστορια της Τραπεζας Κρητης και του Κοσκωτα.

""Συνενοχος η βλαξ ; ""

Ο Α.Παπανδρεου,βεβαια,μονον βλαξ δεν ηταν.

Για τους "περι ων ο λογος" ,ομως, το διλημμα ισχυει.

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (8)

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή