Skip to main content

WSJ: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας του Ισραήλ στη Χαμάς για συμφωνία ή επέμβαση στη Ράφα

EPA/HAITHAM IMAD

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς ενώ ήδη βρίσκεται εκεί και ο επικεφαλής της CIA

Το Ισραήλ φέρεται να έχει δώσει στη Χαμάς διορία μίας εβδομάδος προκειμένου η οργάνωση  είτε να δεχτεί μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων ή να υποστεί την επί μακρόν επαπειλούμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα.

Την σχετική πληροφορία μεταδίδει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, χωρίς να είναι γνωστό πότε ακριβώς δόθηκε το τελεσίγραφο.

Ωστόσο, επικαλούμενο δηλώσεις Αιγυπτίων αξιωματούχων, αφήνεται να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα πρέπει να απαντήσει στην ισραηλινή πρόταση έως την επομένη Παρασκευή.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι ευρισκόμενοι στο εξωτερικό ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη λάβει το ισραηλινό τελεσίγραφο πιθανότατα από το περασμένο Σαββατοκύριακο και αναμένονται στο Κάιρο τις επόμενες ώρες προκειμένου να τη συζητήσουν.

Στα τούνελ

Παραμένει ερωτηματικό όμως κατά πόσον οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκονται στη Γάζα είναι καν ενήμεροι για τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς θεωρείται ότι εξακολουθούν να κρύβονται στα υπόγεια τούνελ της Γάζας.

Εκ μέρους της ηγεσίας της Χαμάς η απόκριση στην ισραηλινή πρόταση φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής μικτό πρόσημο, καθώς όπως αναφέρουν μη κατονομασθείσες αιγυπτιακές πηγές στην WSJ, η Χαμάς θέλει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για την χρονική διάρκεια της εκεχειρίας.

Παζάρι σε δύο φάσεις

Η Χαμάς επιθυμεί γενικά μία συμφωνία μακροπρόθεσμης εκεχειρίας, θωρακισμένης με αμερικανικές εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τους όρους της και φοβάται ότι η νέα πρόταση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκκινήσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ισραηλινή προσφορά προτείνει μία αρχική φάση εκεχειρίας διάρκειας 40 ημερών που θα επέτρεπε την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων.

Όμηροι και διάρκεια

Με τη λήξη αυτής της περιόδου οι δύο πλευρές θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη συμφωνία εκεχειρίας. Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, βάσει της ισραηλινής πρόταση θα πρέπει να διαρκέσει έως έξι εβδομάδες ώστε οι δύο πλευρές να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού ομήρων και να δεσμευθούν σε μια περαιτέρω κατάπαυση πυρός που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Τέλος η WSJ αναφέρει ότι η Χαμάς πιθανότατα θα προχωρήσει σε μια δική της αντιπρόταση χωρίς να απορρίψει κατευθείαν την ισραηλινή.

Στο Κάιρο και ο επικεφαλής της CIA

Η Αίγυπτος θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο, αύριο, Σάββατο, για συνομιλίες για τις εξελίξεις στο θέμα της εκεχειρίας στη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera της Αιγύπτου, επικαλούμενο υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του θα επισκεφθεί το Κάιρο αύριο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, βρίσκεται άλλωστε εδώ και λίγες ώρες και ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να έχει συναντήσεις που θα εστιάσουν στη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτευχθεί μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.