Skip to main content

Τι θα πει η Ούρσουλα με Μακρόν και Σι;

Κορυφαίοι Κινέζοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Μακρόν μπορεί να ωθήσει την Ε.Ε. σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στο Πεκίνο.

Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, χαμηλή παραγωγικότητα, μειωμένες επενδύσεις, εξασθενημένη ανάπτυξη… μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ε.Ε. Και πρωτίστως, η απουσία σύμπνοιας σε καίρια ζητήματα, που γίνεται εξόφθαλμη λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Ένα από αυτά η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα, αφού οι χώρες-μέλη δεν συμπορεύονται όλες με την αυστηρή γραμμή της Κομισιόν, η οποία σαφώς εκπορεύεται από την Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι ότι η δυσαρέσκεια για τις τεράστιες επιδοτήσεις του Πεκίνου έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη των μεγάλων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για φθηνότερο εξοπλισμό για την πράσινη μετάβαση. Με βάση τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, η Ε.Ε. θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις φθηνές κινεζικές μπαταρίες και ηλιακά πάνελ, ενώ οι έρευνες για τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις σε διάφορους κλάδους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Η πρώτη από το 2019 επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία. Η φιλοδοξία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναδείξει ισχυρό προφίλ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επωφελούμενος από το κενό της Γερμανίας, «κουμπώνει» τέλεια στην προσπάθεια του Πεκίνου να προσελκύσει περιοχές της Ευρώπης πιο φιλικά διακείμενες προς αυτό. Κορυφαίοι Κινέζοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Μακρόν μπορεί να ωθήσει την Ε.Ε. σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στο Πεκίνο.

Ο Μακρόν έχει δείξει ότι θέλει να εμβαθύνει τις προσωπικές του σχέσεις με τον Σι, προσβλέποντας σε διαμεσολάβηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη γαλλική βιομηχανία μπαταριών, καθώς η τόνωση της οικονομίας γίνεται πολιτικό διακύβευμα εν όψει των εθνικών εκλογών.

Η προσοχή, ωστόσο, στρέφεται στην προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ειδικά μετά το παρασκήνιο του Παρισιού για προώθηση του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Κομισιόν. Που σημαίνει ότι το ταξίδι του Σι στην Ε.Ε. αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον…