Skip to main content

Ε.Ε.: Κάποιοι κανόνες της FIFA παραβιάζουν το νόμο

Τη διαπίστωση έκανε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. με αφορμή την περίπτωση του πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Λασανά Ντιαρά.

Οι κανόνες της FIFA για τις συμβατικές σχέσεις παικτών και συλλόγων ενδέχεται να είναι αντίθετοι με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων: τάδε έφη ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Ματσέι Σπούναρ, για την περίπτωση του πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Λασανά Ντιαρά.

Ο κ. Σπούναρ εκτιμά ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για τον περιοριστικό χαρακτήρα του κανονισμού για το καθεστώς και τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών της FIFA», καθώς οι διατάξεις του αποθαρρύνουν τους συλλόγους από το να υπογράψουν τον παίκτη από φόβο έκθεσης σε οικονομικούς κινδύνους.

Ο Ντιαρά είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Λοκομοτίβ Μόσχας αλλά ένα χρόνο αργότερα το είδε να λύνεται, ουσιαστικά χωρίς λόγο.

Η ομάδα στράφηκε στο Επιμελητήριο Επίλυσης Διαφορών της FIFA για καταβολή αποζημίωσης και ο παίκτης υπέβαλε ανταγωγή ζητώντας τούς μη καταβληθέντες μισθούς.

Η αναζήτηση νέας ομάδας αποδείχθηκε δύσκολη, επειδή, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA (RSTC) κάθε νέος σύλλογος θα είχε καταδικαστεί μαζί του να καταβάλει αποζημίωση στους Ρώσους, όπως κι έγινε με την Σαρλερουά η οποία είχε ενδιαφερθεί για τον Ντιαρά αλλά στο τέλος έκανε πίσω.