Skip to main content

Μεγάλη Παρασκευή: Κατάνυξη στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και την Περιφορά

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Με κατάνυξη χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στους ναούς όλης της χώρας

Την κατανυκτική τελετή του επιταφίου θρήνου και της περιφοράς του Επιταφίου βίωσαν χιλιάδες πιστοί σε κάθε άκρη της Ελλάδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Τηρώντας με ευλάβεια την παράδοση αιώνων, οι Επιτάφιοι όλης της χώρας, βγήκαν λίγο μετά τις 8 από τους ναούς.

Κατάνυξη στους Επιταφίους όλης της Ελλάδας (εικόνες)

Επιτάφιοι κεκοσμημένοι με τα άνθη της άνοιξης και φροντισμένοι από τα χέρια γυναικών καθώς η παράδοση θέλει, συμβολικά, την μητέρα που Του έδωσε ζωή, αυτή και να αποχαιρετά το «γλυκύ της τέκνο».

Στην Αθήνα ο Επιτάφιος ανηφόρισε  συνοδεία πιστών προς το Σύνταγμα ενώ η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παιάνιζε πένθιμα.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε η συνάντηση πέντε επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους

Ειδικότερα, μεταξύ 21:00 και 21:30 συναντήθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, επί της οδού Μητροπόλεως, οι πομπές του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του Καθεδρικού Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας, του Ι.Ν. Παναγίας των Χαλκέων, της Ι. Μονής της Αγίας Θεοδώρας και του Ι.Ν. αγίου Νικολάου του Τρανού.

Στο σημείο εψάλησαν τροπάρια του Επιταφίου Θρήνου και πραγματοποιήθηκε Δέηση.

Η περιφορά της Μητρόπολης από τις οδούς Αγίας Σοφίας, λεωφόρο Νίκης και πλατεία Αριστοτέλους, συνοδεύετηκε από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρατού, καθώς και από στρατιωτικό άγημα.

Αναρίθμητα είναι τα έθιμα που συνοδεύουν σε όλη την Ελλάδα τη συγκεκριμένη ημέρα:

Επιτάφιος από ένα εκατομμύριο πέρλες στην Τρίπολη

O Επιτάφιος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης κάθε χρόνο αποτελεί έργο τέχνης. Δεν στολίζεται με λουλούδια, όπως συνηθίζεται, αλλά διακοσμείται στις τέσσερις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια και παραστάσεις από τη μεγάλη εκκλησία της Κωνστραντινούπολης. Διάκοσμος από ένα εκατομμύριο πέρλες. Σύμφωνα με τον Προιστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, είναι ιδέα που υλοποιείται από το 2012 και προσελκύει πλήθος προσκυνητών.

Μονή Καισαριανής

Στη Μονή της Καισαριανής, όπου η περιφορά του Επιταφίου, ξεκινά νωρίτερα κάθε χρόνο, οι προσκυνητές βίωσαν με κατάνυξη το Θείο Δράμα. Η πένθιμη πομπή ξεκίνησε το μεσημέρι και συνέχισε στην καρδιά του δάσους του Υμηττού.

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στους πρόποδες της Όθρυος, όπου στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, χιλιάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν το Σώμα του Χριστού, πάνω στον Σταυρό.

Στον επονομαζόμενο λόφο του Γολγοθά, της επαρχίας Αλμυρού, το Σώμα του Κυρίου τυλίγεται στο λευκό σεντόνι για να ενταφιαστεί σε σπηλιά της περιοχής, μέχρι την επόμενη μέρα της Ανάστασης.

Κέρκυρα: Με χορωδίες και μπάντες

Στην Κέρκυρα όλες οι εκκλησίες της πόλης περιφέρουν τους Επιταφίους τους, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμηνεύουν διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

Ο επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη

Τέλος, στη Μυτιλήνη επέστρεψε συντηρημένο, μετά από χρόνια, το κουβούκλιο του Επιταφίου, στον εμβληματικό για τον μικρασιατικό ελληνισμό, Ναό του Ταξιάρχη, στο Αϊβαλί. Τοποθετήθηκε στον γυναικωνίτη όπου και εκτίθεται στους επισκέπτες του μνημείου που και αυτό από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 επισκευάσθηκε και πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Ο Αιβαλιώτης Ταξιάρχης μετά την Καταστροφή του 1922 λειτούργησε ως αποθήκη του τουρκικού μονοπωλίου καπνού και οινοπνεύματος. Ο εξωνάρθηκας του χτίστηκε και λειτούργησε ως κατοικία. Στα τέλη του 20ου αιώνα εκκενώθηκε και άρχισε η επισκευή του που ανέδειξε μια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αξίας Λεσβιακή βασιλική του Αιβαλιώτικου τύπου με παράθυρα δηλαδή στο υπερυψωμένο μεσαίο κλίτος.

Το 1999 ο ναός που εν τω μεταξύ μεγάλο μέρος των εικόνων του λεηλατήθηκε, ξαναλειτουργήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώ ακολούθησε η αποκατάσταση του Ναού και από το 2015 η επαναλειτουργία του ως πολυχώρος πολιτισμού και Μουσείο.

Εδώ και δυο χρόνια επέστρεψε και ο συντηρημένος ξύλινος Επιτάφιος μαζί με συντηρημένα επίσης ίδιας τεχνοτροπίας μικρότερα κουβούκλια, από τα εικονοστάσια και το δεσποτικό θρόνο του Ναού.