Skip to main content

Δεύτερος ύποπτος θάνατος που συνδέεται με το σκάνδαλο αεροσκαφών της Boeing

Είχε προηγηθεί η αυτοκτονία του Τζον «Μιτς» Μπάρνετ, που είχε επίσης κάνει καταγγελίες εναντίον του κατασκευαστή αεροσκαφών

Δεύτερος ύποπτος θάνατος, μέσα σε λίγους μήνες, που συνδέεται με τις καταγγελίες για το σκάνδαλο δυσλειτουργίας αεροσκαφών Boeing.

Ο μηχανολόγος μηχανικός Τζόσουα Ντιν, πρώην επιθεωρητής ποιοτικού ελέγχου στη Spirit AeroSystem, προμηθεύτρια εταιρεία κάποιων εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη 737 Max της Boeing, πέθανε την περασμένη Τρίτη, 30 Απριλίου, αφού πάλεψε για δύο εβδομάδες με μια παράξενη και ξαφνική μόλυνση. Αλλά η είδηση ​​δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες.

Ο 45χρονος Ντιν ήταν από τους πρώτους πληροφοριοδότες που κατηγόρησε την ηγεσία της Spirit ότι αγνόησε κατασκευαστικά ελαττώματα στο 737 Max.

Όπως γράφουν οι Seattle Times , ο 45χρονος εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Spirit AeroSystems, προμηθευτή Boeing, και ήταν ένας από τους πρώτους πληροφοριοδότες που ισχυρίστηκαν ότι η διοίκηση της εταιρείας του είχε κάνει τα στραβά μάτια σε κατασκευαστικά ελαττώματα στο Boeing 737 Max. Ο θάνατός του προκάλεσε έκπληξη, αφού ο πρώην τεχνικός ήταν καλά στην υγεία του και μάλιστα ήταν «γνωστός για τον υγιεινό τρόπο ζωής του», σύμφωνα με τους γύρω του.

Ο  Ντιν ζούσε στη Γουίτσιτα του Κάνσας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Οκλαχόμα πριν από δύο εβδομάδες επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα στην αναπνοή, είπε η θεία του, Κάρολ Πάρσονς, στους Seattle Times. Στη συνέχεια διασωληνώθηκε, εμφάνισε πνευμονία και μετά μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Από τότε, η επιδείνωση της υγείας του ήταν δραματική, όπως είπε η θεία του στους Seattle Time. «Διασωληνώθηκε με πνευμονία, μετά μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, MRSA, πριν πεθάνει».

Είχε καταγγείλει κατασκευαστικά προβλήματα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Ντιν είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα προβλήματα  σε ορισμένα αεροπλάνα 737 Max στο εργοστάσιο της Spirit στη Γουιτσίτα, τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, «η διοίκηση ζήτησε ή πίεσε τους υπαλλήλους της να υποβαθμίζουν τυχόν ελαττώματα που βρήκαν», γράφει το περιοδικό Time.

Ο Ντιν απολύθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τη Spirit. Υπέβαλε τότε καταγγελία στο υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η απόλυση ήταν σε αντίποινα από την εταιρεία του, επειδή αποκάλυψε την υπόθεση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) για τα προβλήματα στα αεροσκάφη και το γεγονός ότι η Spirit AeroSystems είχε προσπαθήσει να τα κρύψει από τις δημόσιες αρχές.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ντιν, οι μηχανικοί είχαν ανοίξει κατά λάθος τρύπες στο πίσω διάφραγμα πίεσης του αεροπλάνου 737 Max. Όταν ανέφερε το πρόβλημα στη διοίκηση, η εταιρεία δεν έκανε τίποτα. Εστιάζοντας στα προβλήματα, στη συνέχεια ανέφερε ότι είχε παρατηρήσει κατά τον ίδιο έλεγχο ένα ξεχωριστό κατασκευαστικό ελάττωμα στα εξαρτήματα που συνδέουν το κάθετο ουραίο πτερύγιο με την άτρακτο. Όταν εμφανίστηκε η υπόθεση τον Απρίλιο του 2023, προκλήθηκε μια στάση παραγωγής που καθυστέρησε τις παραδόσεις στο εργοστάσιο της Boeing στο Ρέντον του Σιάτλ. Και ο Ντιν απολύθηκε.

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του Τζος Ντιν. Αυτή η ξαφνική απώλεια είναι απίστευτη είδηση ​​για εμάς και για τους αγαπημένους του», ανέφερε σε δήλωσή της η Spirit AeroSystems, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και ένα αβέβαιο μέλλον.

Μια ανησυχητική σύμπτωση

Η υπόθεση έχει αναστατώσει την Αμερική, καθώς πρόκειται για τον δεύτερο ύποπτο θάνατο μέσα σε λίγες εβδομάδες που σχετίζεται με τη Boeing, μετά την αυτοκτονία του Τζον «Μιτς» Μπάρνετ, που είχε επίσης κάνει καταγγελίες εναντίον του κατασκευαστή αεροσκαφών.

Ο Μπάρνετ φέρεται να αυτοκτόνησε τις ημέρες κατά τις οποίες έδινε καταθέσεις κατά της Boeing για ποιοτικά ελαττώματα που εντοπίστηκαν στις γραμμές παραγωγής Boeing 787 στο εργοστάσιο του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα. Το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Τσάρλεστον ανέφερε ότι ο θάνατος του Μπάρνετ φαινόταν να οφείλεται «σε αυτοτραυματισμό από πυροβολισμό». Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά, η αστυνομική έρευνα για τον θάνατό του συνεχίζεται ακόμη.

Ο Μπράιαν Νόουλς, ένας από τους δικηγόρους του Ντιν, είπε ότι δεν ήθελε να κάνει εικασίες για τον χρόνο και τις συνθήκες των δύο θανάτων. «Οι καταγγελίες είναι πολύτιμες, γιατί φέρνουν στο φως αδικήματα και διαφθορά σε εταιρείες. Χρειάζεται πολύ θάρρος για να σταθείς ενάντια σε αυτούς τους γίγαντες», είπε ο Νόουλς. «Οι σκέψεις μας είναι τώρα με την οικογένεια του Τζον και την οικογένεια του Τζος».