Skip to main content

Γάζα: Προειδοποίηση ΟΗΕ – «Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα ίσως οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»

REUTERS/Mahdy Zourob

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα

Προειδοποίηση πως μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις αρωγής σε όλον τον θύλακα, απηύθυνε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές της Γάζας.

«Θα μπορούσε να γίνει σφαγή αμάχων και να δοθεί ένα απίστευτο πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Γάζα», είπε ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος της OCHA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, σύμφωνα με το Reuters. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα.

Οι επιχειρήσεις αρωγής στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλίνες, αποθήκες γεμάτες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για παιδιά με οξύ υποσιτισμό, είπε ο Λάρκε. Το OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αυτές, πρόσθεσε, ακόμη και στην περίπτωση εισβολής και εξετάζει το πώς θα γίνει αυτό.

ΠΟΥ: Έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωσε ότι είναι έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, που περιλαμβάνει ένα καινούριο νοσοκομείο εκστρατείας. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αρκεί για να αποτραπεί μια σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

«Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα τσιρότο», είπε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Σε καμία περίπτωση δεν θα αποτρέψει την αναμενόμενη αύξηση των θανάτων» λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης, πρόσθεσε.

Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται η αποθήκευση ιατρικών προμηθειών σε νοσοκομεία βορειότερα της Ράφα, για την περίπτωση που τα τρία εντός της πόλης σταματήσουν να λειτουργούν, όπως συνέβη και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μόλις το ένα τρίτο από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα λειτουργούν εν μέρει.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι οι επιχειρήσεις του στα νοσοκομεία δικαιολογούνται λόγω της παρουσίας μαχητών σε αυτά. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 34.622 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 77.867 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ