Γλυπτικές ξεναγήσεις υπαίθριας τέχνης

Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 10:37

Οι ξεναγήσεις στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με το έργο του καλλιτέχνη, μέσα από τα γλυπτά της πλατείας που φέρει το όνομά του.

Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, με τα εμβληματικά και γνωστά έργα του αείμνηστου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903 - 2004), ανοίγει τις πύλες της για δωρεάν ξεναγήσεις στο κοινό.


Ξεκινώντας από την Κυριακή 3 Μαρτίου και συνεχίζοντας την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στις 12 το μεσημέρι, ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου διοργανώνουν ξεναγήσεις στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με το έργο του καλλιτέχνη, μέσα από τα γλυπτά της πλατείας που φέρει το όνομά του.

Ανήκοντας στους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και η σύζυγός του, ζωγράφος Ελένη Ζογγολοπούλου – Πασχαλίδου, έζησαν και δημιούργησαν στο ατελιέ του σπιτιού τους.

Ως η μοναδική δημοτική Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη, η Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα, συμβάλλοντας στο όραμα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ο οποίος πίστευε ότι τα γλυπτά δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στα μουσεία, αλλά, κυρίως, στους δημόσιους υπαίθριους χώρους και ότι η τέχνη θα έπρεπε να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό.

Η γλυπτοθήκη διαθέτει μεγάλης κλίμακας γλυπτά από διαφορετικές χρονικές περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του σπουδαίου έλληνα γλύπτη, ο οποίος θεωρούσε ότι δεν μπορεί να νοείται μεγάλη γλυπτική χωρίς να έχει μέσα της αρχιτεκτονική. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις,  έχοντας το όραμα του μεγάλου έργου, που το έβλεπε και σαν αρχιτεκτόνημα, ενταγμένο στο τοπίο.

Το έργο «Ομπρέλες», του αείμνηστου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας, στον Φάρο Ψυχικού.

Με πολύ γνωστό του έργο το μεγάλο γλυπτό «Ομπρέλες», που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας, στον Φάρο Ψυχικού, μεγάλης κλίμακας γλυπτά του είναι τοποθετημένα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Ανήκοντας στους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και η σύζυγός του, ζωγράφος Ελένη Ζογγολοπούλου – Πασχαλίδου, έζησαν και δημιούργησαν στο ατελιέ του σπιτιού τους, το οποίο αποτελεί σήμερα την έδρα του ιδρύματος που ίδρυσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης,  και βρίσκεται κοντά στην πλατεία, η οποία πήρε το όνομά του.

Πληροφορίες

Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, Λεωφόρος Δημοκρατίας - Παλαιό Ψυχικό (δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου). ΟΚΑΠΑ, Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, τηλ.: 210 6834550, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τηλ.: 210 6712210.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή