Σεισμός 8 Ρίχτερ στα νησιά του Σολομώντα

Ακυρώθηκε η προειδοποίηση για τσουνάμι
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 06:01
Reuters/NOAA

Ενημερωτικό δελτίο από το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού/NOAA/NWS που εκδόθηκε στος 6 Φεβρουαρίου, δείχνει την περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, μετά από το σεισμό των 8 ρίχτερ ανατολικά των νησιών του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

A- A A+

Tουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:12 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ανατολικά των νησιών του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας ένα μικρό τσουνάμι που έπληξε απομονωμένες νησιωτικές κοινότητες.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 340 χλμ. ανατολικά του Κίρα Κίρα στα νησιά του Σολομώντα, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.

Το Κέντρο είχε αρχικά εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ωστόσο λίγο αργότερα ακυρώθηκε. Η προειδοποίηση αφορούσε μεταξύ άλλων τα νησιά του Σολομώντα, τα νησιά του Βανουάτου, τα νησιά Ναούρου, τα νησιά Φίτζι, το Τουβαλού, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Νέα Καληδονία και το Κιριμπάτι.

Αρχικά το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει ότι το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5,8 χλμ., ωστόσο στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 28,7 χλμ.

Μικρό τσουνάμι ύψους 0,9 μέτρου έπληξε την περιοχή Λάτα στο απομονωμένο νησί Σάντα Κρουζ, προκαλώντας πλημμύρες και αναγκάζοντας πολλού κατοίκους να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερο υψόμετρο.

«Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι για άλλες παράκτιες περιοχές, αν και μπορεί να παρατηρηθούν μικρές μεταβολές της στάθμης της θάλασσας», ανέφερε στη συνέχεια το Κέντρο.

Περισσότεροι από δέκα μετασεισμοί μεγέθους μέχρι και 6,6 Ρίχτερ έπληξαν την περιοχή μετά τον κύριο σεισμό.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου του Λάτα δήλωσε ότι σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί δέκα ετών, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στα τουλάχιστον τρία χωριά που επλήγησαν.

Τα νησιά του Σολομώντα, που βρίσκονται πάνω στο σεισμογενές «Τόξο της Φωτιάς του Ειρηνικού» είχαν πληγεί από τσουνάμι μετά από σεισμό 8,1 Ρίχτερ το 2007, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να καταστραφούν 13 χωριά.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή