Skip to main content

Ωρες οδύνης στη Γάζα: Κομμάτι – κομμάτι καταλαμβάνει την περιοχή ο ισραηλινός στρατός, χιλιάδες εκτοπισμένοι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/REUTERS

«Θα είναι η τελευταία γωνία της Γάζας και αυτό είναι τρομακτικό»

Ωρες ανείπωτης αγωνίας βιώνουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι καθώς ύστερα από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού που ετοιμάζεται να εντείνει τις επιχειρήσεις του, εγκαταλείπουν (και) τις ανατολικές περιοχές της Ράφας.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ κάνει λόγο (στο ΒΒC) για σημαντική αύξηση των βομβαρδισμώνκαι εκτιμά. «Σίγουρα έρχεται προς εμάς».

Μπάιντεν: Εφικτή «αύριο» μια εκεχειρία στη Γάζα αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους

Η περιοχή, η οποία ήταν γεμάτη με πρόχειρα καταφύγια πριν από μια εβδομάδα, έχει πλέον πολύ ανοικτό χώρο καθώς οι οικογένειες είναι υπ΄ατμόν.

Ορισμένοι έχουν καταφύγει βόρεια, στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, μια από τις τοποθεσίες που ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί «διευρυμένη περιοχή ανθρωπιστικής κάλυψης».

Η πόλη είναι γεμάτη σκηνές και οι οικογένειες αγωνίζονται να βρουν ένα μέρος για να στήσουν νέα αυτοσχέδια παραπήγματα…

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Louise Waterridge αναφέρει:

«Οι άνθρωποι φοβούνται γνωρίζοντας ότι είναι παγιδευμένοι. Γνωρίζουν ότι δεν έρχεται βοήθεια. Και αυτό προκαλεί πανικό», είπε.

«Εάν αυτή η στρατιωτική επιχείρηση συνεχιστεί, θα είναι η τελευταία γωνιά της Γάζας που θα καταστραφεί και αυτό είναι πολύ τρομακτικό.

Ράφα: Επικρίσεις Ε.Ε. – Γερμανίας κατά Ισραήλ

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα;

Μία συνοπτική ανασκόπηση όσων έχουν συμβεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου:

  • Ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει περιοχή στα ανατολικά της Ράφα, αφού ζήτησαν από τους κατοίκους της να φύγουν.
  • Περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας είχαν κινηθεί προς το Al-Mawasi από τη Δευτέρα, ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός (ΙDF).
  • Ο στρατός έχει βομβαρδίσει τμήματα της ανατολικής Ράφαw και έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα» μέσα στην πόλη με τη Χαμάς.
  • Το πρωί του Σαββάτου, το IDF ζήτησε από τους κατοίκους σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της Ράφας να εκκενώσουν προς τα δυτικά τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα εξαντληθουν τα τρόφιμα για τη νότια Γάζα, μετά το κλείσιμο των περασμάτων της Ράφας και του Κερέμ Σαλόμ.

Κομμάτι – κομμάτι

Ο πρώην ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή Jim Muir, σχολιάζοντας την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα είπε στο Radio 5 του βρετανικού δικτύου τα εξής: «Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να δουν μια μεγάλη επιχείρηση» μέσα στην πόλη καθώς έτσι «θα παρακρατηθούν περισσότερα όπλα, αν δηλαδή δουν να συμβαίνει αυτό».

Και ο ίδιος συνεχίζει: «Αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί είναι μια ‘σαλαμοποίηση’΄. Παίρνουν τη Γάζα κομμάτι- κομμάτι».

Νεκρός Ισραηλινός όμηρος

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίστηκε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι ο Ισραηλινός όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από μία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, πριν από έναν και πλέον μήνα.