Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 08:10

«Στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ομοιότητας στον σχεδιασμό και της πιθανότητας για φυσικές καταστροφές αυτού του τύπου, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις δικές μας εγκαταστάσεις και την προσέγγισή μας όσον αφορά τις ρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ.

A- A A+

Ασφαλή είναι τα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια, και δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία δίνει μάχη να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το εργοστάσιο έχει μολύνει την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και τη στεριά και έχει οδηγήσει σε πολλούς ελέγχους της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων ανά τον κόσμο.

"Στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ομοιότητας στον σχεδιασμό και της πιθανότητας για φυσικές καταστροφές αυτού του τύπου, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις δικές μας εγκαταστάσεις και την προσέγγισή μας όσον αφορά τις ρυθμίσεις", δήλωσε ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ.

"Επιτρέψτε μου να πω με βεβαιότητα ότι πιστεύουμε αυτή τη στιγμή πως τα εργοστάσια στις ΗΠΑ είναι ασφαλή. Πιστεύουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την ασφάλειά (τους)", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Ο Γιάτσκο έκανε τα παραπάνω σχόλια κατά την έναρξη της διάρκειας δύο εβδομάδων διάσκεψης ρυθμιστικών αρχών για την πυρηνική ενέργεια από 72 χώρες, που διοργανώνεται στη Βιένη από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Παρότι είχε προγραμματιστεί πριν από το σεισμό, η διεθνής διάσκεψη η οποία θα αναθεωρήσει την Συνθήκη του 1996 για την Πυρηνική Ασφάλεια, επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας μετά το δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υποβάλουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε "τεστ αντοχής" για να προφυλαχθούν από κρίσεις ανάλογες εκείνης της Φουκουσίμα.

Κάποιες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν όποιον από τους 143 αντιδραστήρες στην Ευρώπη δεν περάσει τα τεστ.

Ο Αντρέϊ Στριτάρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας της Σλοβενίας και προεδρεύων των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ENSREG), ο οποίος συμμετέχει στην προετοιμασία των "τεστ αντοχής", δήλωσε ότι αυτά δεν θα εξετάζουν κατά πόσο είναι ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη.

"Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα συγκεκριμένα τεστ αντοχής έχουν παρεξηγηθεί. Η σωστή ερώτηση είναι πώς θα τα κάνουμε ασφαλέστερα; Επομένως είναι ασφαλή σήμερα, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαν άδεια λειτουργίας, δεν θα τους επιτρεπόταν να λειτουργούν", λέει ο Στριτάρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή