Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου - Τ. Μπιρμπίλη

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 15:10
UPD:16:45
A- A A+

Συνάντηση με αντικείμενο ενεργειακά θέματα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη. Η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα μετά την ανοικτή διαφωνία της υπουργού ΠΕΚΑ με ενδεχόμενη ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1961200 για το θέμα των αυθαιρέτων.

Κάλυψη στην κ. Μπιρμπίλη παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα αποχώρησής της από την κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1961771 . Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων «δεν είναι θέμα ούτε του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε της Τ. Μπιρμπίλη, είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης» σε ένα πρόβλημα που «θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο», παρατήρησε ο κ. Πεταλωτής.

Σε συνέντευξή του εν τω μεταξύ στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκε την υποχρέωση της Πολιτείας να εισπραχθούν τα πρόστιμα που έχουν καταλογισθεί για τα αυθαίρετα χωρίς όμως λογική τακτοποίησης ή περαίωσης.

Όπως επεσήμανε, τα μέτρα που συναρτώνται με τις περαιώσεις, είναι πρωτίστως οικονομικού χαρακτήρα καθώς στηρίζουν τα έσοδα του Κράτους. Ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας είναι δευτερεύων, αν υπάρχει μάλιστα. Ούτε η περαίωση των ημι-υπαίθριων χώρων και των υπογείων, των πυλωτών, των σοφιτών, κλπ. είχε άλλωστε άμεσο περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη είναι αναγκαίο - και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης - να εισπραχθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λυθούν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανέγερση τους.

Η είσπραξη των προστίμων είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και προφανώς δεν χρειάζεται να πλασθεί ένα περιβαλλοντικό σενάριο «περί του καλού οικολόγου εναντίον του κακού καταπατητή» για να εφαρμοσθούν οι νόμοι, παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε πως αν η κείμενη νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα για τα αυθαίρετα τόσο υψηλά με αποτέλεσμα να καθίσταται ανεφάρμοστη, τότε πρέπει να επαναπροσδιοριστούν (ανάλογα και με το είδος του αυθαιρέτου αλλά και την ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας που το φιλοξενεί) και να εισπραχθούν. Αν δεν καταβάλλονται, πρόσθεσε, ας δρομολογηθεί η διακοπή των συνδέσεων των αυθαιρέτων στα δίκτυα κοινής ωφελείας. «Τώρα πως είναι δυνατόν να έχει ρεύμα ή νερό ένα αυθαίρετο, είναι ένα ζήτημα προς διακρίβωση…», σημείωσε με νόημα.

Καταλήγοντας, ο Κ. Καρτάλης επανέλαβε τις επιφυλάξεις με τη λογική των περαιώσεων καθώς δίνουν ένα αρνητικό μήνυμα στο συνετό πολίτη, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για μια συζήτηση που γίνεται μέσω των ραδιοφωνικών συχνοτήτων ή των δημοσιευμάτων που φέρεται ότι περιγράφουν τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου. «Στη Βουλή, ή μάλλον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση για την ειδικότερη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Την αναμένω και θα τοποθετηθώ σχετικά. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκε (πριν περίπου ένα έτος), κατά προτεραιότητα σε δασικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καρτάλης.

Σχολιάζοντας τη διαφοροποίηση της κ. Μπιρμπίλη για το θέμα των αυθαιρέτων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου επισήμανε ότι «η εποχή των μονολιθικών αποφάσεων μιας φωτισμένης ηγεσίας έχει περάσει προ πολλού».

«Είναι πολλές, ποικίλες και αντιφατικές προσφορές, επιδιώξεις και τις οποίες πρέπει να τις παντρεύουμε για να συγκλίνουν», τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9», ενώ παρατήρησε ότι δεν είναι κακό η υπουργός περιβάλλοντος να κάνει το καθήκον της υπεραμυνόμενη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρόσθεσε εν συνεχεία, έχει μπροστά του ένα χρέος, να βρει ορισμένα χρήματα και τέτοιου είδους συζητήσεις είναι αναμενόμενο, όπως είπε, να υπάρχουν.

«Τα αυθαίρετα αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους: ή τα γκρεμίζεις, ή τα νομιμοποιείς. Δεν αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια της κυβέρνησης Παπανδρέου», σχολίασε για το θέμα ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.

«Η "πράσινη ανάπτυξη" του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού μείνει στα χαρτιά, αποτελώντας το πιο σύντομο ανέκδοτο», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ. «Μετά τις ρυθμίσεις για τη δόμηση στις περιοχές NATURA και τη fast track λογική της "ανάπτυξης" που αγνοεί επί της ουσίας την προστασία του περιβάλλοντος, έρχεται να προστεθεί η «νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», επισημαίνει ο ΣΥΝ και κάνει λόγο για διπλό έγκλημα: «Υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβραβεύει τους παρανομούντες, με μοναδικό γνώμονα μια πηγή εσόδων για να καλύψει πρόσκαιρα μαύρες τρύπες της αποτυχημένης της πολιτικής».

«Με αυτό τον τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ, «δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα για το παρόν και το μέλλον, αφού «κλείνει το μάτι» στα κάθε λογής μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θα εξακολουθήσουν να αυθαιρετούν σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, περιμένοντας κάθε φορά μια αυθαίρετη "τακτοποίηση"».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή