Σε τέσσερα στάδια η ανάπτυξη του ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 14:55
UPD:17:31

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες περίθαλψης.

A- A A+

Με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους και με προϋπολογισμένη δαπάνη για το 2012, χαμηλότερη από τα 8 δισ. ευρώ, ξεκινά τη λειτουργία του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες περίθαλψης.

O Γ. Κουτρουμάνης για τον ΕΟΠΥΥ

O Γ. Κουτρουμάνης για τον ΕΟΠΥΥ

Με την έναρξη λειτουργίας του, ένας αγρότης π.χ. θα μπορεί πλέον να επιλέγει ανάμεσα σε δομές του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που θα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό και όχι μόνο το κέντρο υγείας της περιοχής του, ή το αγροτικό ιατρείο, στο οποίο είχε πρόσβαση μέχρι σήμερα.

Ο νέος Οργανισμός θα αναπτυχθεί σε τέσσερα στάδια έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Σε πρώτη φάση, διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οργανισμός, με 60 υπαλλήλους θα στεγαστεί σε κτίριο του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η οριστική στέγασή του θα γίνει στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Σε δεύτερο φάση, από τον Οκτώβριο και έπειτα, οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι, που προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ , τον ΟΑΕΕ , τον ΟΓΑ και αλλά μικρότερα ταμεία θα συνταγογραφούν στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο θα είναι στα πρότυπα αυτού που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ. Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα διατηρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, «γιατί αυτή είναι η ταυτότητα τους», αλλά το συνταγολόγιο που θα έχουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον νέο οργανισμό θα είναι ενιαίο.

Στόχος είναι να είναι το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Αρχικά η συνταγογράφηση θα ελέγχεται από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται με βάση το νέο ενιαίο συνταγολόγιο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας Ανδ. Λοβέρδος στον ΕΟΠΠΥ θα ενταχθούν από την αρχή του επόμενου μήνα, οι δομές του ΙΚΑ και τα πρώτα 50 κέντρα υγείας.

O A. Λοβέρδος για τον ΕΟΠΥΥ

O A. Λοβέρδος για τον ΕΟΠΥΥ

Τα κέντρα υγείας, διευκρίνισε, εντάσσονται λειτουργικά στον ΕΟΠΥΥ , αλλά δεν αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ και μέχρι τέλος του χρόνου θα ενταχθούν στον οργανισμό και τα υπόλοιπα 150 κέντρα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Ο. Βουδούρη, στόχος είναι τα κέντρα υγεία να μετεξελιχθούν σε μικρά νοσοκομεία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το τρίτο στάδιο ανάπτυξης του οργανισμού προβλέπει την υπογραφή 5.000 νέων συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, που επιθυμούν να εργαστούν με το ΕΟΠΥΥ. Επιδίωξη είναι να συμβληθούν στον οργανισμό περισσότεροι από 22.000 γιατροί συνολικά, τόνισε ο υφυπουργός υγείας Μ. Τιμοσίδης.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι οι γιατροί θα ξεπεράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους και θα «αγκαλιάσουν» τον νέον οργανισμό.

Αναφορικά με τις αμοιβές τους, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι θα υπάρχει μία αρχική σύμβαση γύρω στα 900 με 1000 ευρώ , ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα «βλέπουν» και θα φτάνει μέχρι και τα 2800 ευρώ για κάποιες ειδικότητες.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί ότι δηλαδή κάθε επίσκεψη θα τους αποφέρει 1 ευρώ, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «τους επιστρέφουμε ως τουλάχιστον αστεία την άποψη αυτή» και τόνισε ότι ουδέποτε διεκόπη ο διάλογος με τους γιατρούς.

Στην τέταρτη φάση ανάπτυξης, ο ΕΟΠΥΥ, από την 1\1\2012 θα λειτουργεί αυτόνομα, με το δικό του προϋπολογισμό.

Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε μάλιστα ότι στον ΕΟΠΥΥ θα επιδιώξουν να ενταχθούν άμεσα και άλλα ταμεία υγείας, καθώς η δυναμική που θα αναπτύξει θα είναι σημαντική. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΑΤΥΕ) συζητά αυτό το ενδεχόμενο.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ενώ σχολιάζοντας την ανάγκη για ενιαίο καθεστώς παροχών τόνισε ότι όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες «επιδιώκουμε την εξίσωση προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω».

Κατεδάφιση του Συστήματος Υγείας καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Ο νέος Οργανισμός προσκρούει ωστόσο στην αντίθεση των ιατρών, οι οποίοι καταγγέλλουν την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας των πολιτών, αλλά και τον επιστημονικό και επαγγελματικό αφανισμό του ιατρικού προσωπικού.

Για ψευδεπίγραφο μόρφωμα συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος απορρίπτει τον ΕΟΠΠΥ ως «επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, αλλά και την αξιοπρέπεια των ελλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου».

«Με τον ΕΟΠΥΥ οι Έλληνες πολίτες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ουρές και λίστες, ενώ θα εξαναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν την υγεία τους», προειδοποιεί ο ΙΣΑ.

Μάλιστα πέραν της συμμετοχής του στην πανελλήνια πανιατρική απεργία, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτίθεται να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για προσφυγές στο ΣτΕ, αγωγές κατά ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου που διαπομπεύει δημοσίως τον ιατρικό κλάδο.

«Καλούμε το Παν-ιατρικό Αγωνιστικό Μέτωπο που έδωσε ιστορικά δείγματα γραφής το Φλεβάρη του 2011, σε αγωνιστική ετοιμότητα. Ο ιατρικός κόσμος ενωμένος θα αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης του Συστήματος Υγείας και την απαξίωση του Έλληνα γιατρού αλλά και των εκατομμυρίων πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή