Σόρος: Παρόμοια με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η κρίση

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 17:24

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ των αναταραχών που ταλανίζουν τις αγορές από το 2008 θυμίζουν τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη Δύση», είπε ο Σόρος μιλώντας στο Bloomberg. «Είχαμε μια χρηματοπιστωτική κρίση που η αγορά στην πραγματικότητα κατέρρευσε, αλλά διατηρήθηκε ζωντανή από τις αρχές. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα το σύστημα έχει καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Ο επενδυτής παραδέχτηκε ότι δεν είναι σίγουρος πώς μπορεί να λύσει η Ευρώπη τα προβλήματά της. «Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει πολύ σύγχυση, είμαι κι εγώ μπερδεμένος», είπε.

Το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 ήταν ότι δεν θέσπισαν κανόνες για τη ρύθμιση των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο. Την ώρα που οι αγορές έχουν ενοποιηθεί, τα κράτη συνεχίζουν να θέτουν τους δικούς τους κανόνες, κάτι που έχει επιτρέψει την «απελευθέρωση (των αγορών) να μεταδοθεί σαν επιδημία».

«Η απελευθέρωση είναι πολύ δύσκολο ζήτημα και δεν το έχουμε λύσει σε καμία περίπτωση. Είμαστε πολύ πίσω στη διαδικασία και δεν κάνουμε και μεγάλη πρόοδο», επισήμανε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα