Αντιδράσεις για το άρθρο των τριών υπουργών

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011 21:39
UPD:21:41

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση πυροδότησε η παρέμβαση των υπουργών Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών και Υγείας, που με κοινό τους άρθρο στηλιτεύουν τη συμπεριφορά συντεχνιών, τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, ενώ απευθύνουν ενωτικό κάλεσμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

A- A A+

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση πυροδότησε η παρέμβαση των υπουργών Παιδείας, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών, που με κοινό τους άρθρο στηλιτεύουν τη συμπεριφορά συντεχνιών, τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, ενώ απευθύνουν ενωτικό κάλεσμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από την κυβέρνηση ωστόσο, επίσημη τοποθέτηση υπήρξε μόνο από τον υπουργό Οικονομικών.

«Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας:

«Πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως πίσω από τη δύσκολη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, πρέπει πάντα να βρίσκεται: πρώτον, ένα θεωρητικό σχήμα και δεύτερον, μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή.

Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα».

ΝΔ: Ομολογούν την ανεπάρκειά τους

Αδυναμία να λύσει όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά και τα εσωκομματικά του ζητήματα, καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

«Η συνέντευξη Παπανδρέου και το μανιφέστο των τριών υπουργών του απευθύνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και όχι στην κοινωνία. Αν ξεκίνησαν μάχη διαδοχής, αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης.

Κατηγόρησε επίσης τα στελέχη της κυβέρνησης ότι ενώ είναι υπόλογα «για όσα διέπραξαν σε βάρος της χώρας, της οικονομίας και των θεσμών», προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες και να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.

«Περιγράφουν τα δικά τους λάθη και ό,τι εκπροσωπεί το δικό τους ΠΑΣΟΚ. Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, αφού επέλεξαν μια λανθασμένη πολιτική, αφού επέβαλαν αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων και αφού πανηγύρισαν πολλές φορές ότι έσωσαν την Ελλάδα, ομολογούν τώρα την ανεπάρκειά τους. Και το χειρότερο: Ομολογούν ότι δεν διαθέτουν πλέον κανένα σχέδιο και καμία δυνατότητα για την έξοδο της χώρας από την κρίση», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι το κατάντημα μιας κυβέρνησης, που, αφού εξαπάτησε τους Έλληνες, οδήγησε τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα», κατέληξε.

ΚΚΕ: Eπίδειξη μίσους, θράσους και υποκρισίας

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν επίδειξη μίσους, θράσους και υποκρισίας. Συναγωνίζονται σε αντιδραστικότητα, φιλοδοξώντας να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυριανό κυβερνητικό όχημα που θα περάσει πάνω από το λαό, συνθλίβοντάς τον», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Τώρα πρέπει ο λαός να υψώσει το ανάστημά του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ. Έτσι θα διαπιστώσουν αυτοί και όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας πόσο μικροί είναι μπροστά στην ενωμένη δύναμη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Όλοι στη 48ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος. Τέλος οι θυσίες για την κρίση και τα κέρδη του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο το θράσος

Για απύθμενο θράσος όσων βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κοινωνικής κατεδάφισης», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κοινή επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου, του κ. Λοβέρδου και του κ. Ραγκούση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επιστολή των τριών υπουργών εντάσσεται φανερά στην προσπάθεια ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ, «όπως αυτή επιχειρείται έντονα τις τελευταίες μέρες με μπροστάρηδες την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη, καθώς και εξωθεσμικών παραγόντων και διάφορων ΜΜΕ».

«Με την πολιτική της κυβέρνησης να έχει οδηγήσει, πέραν των άλλων, τη δημοκρατία σε εκφυλισμό, είναι να απορεί κανείς πως αυτοί που έχουν «μακελέψει» την κοινωνία επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι επιθυμεί «μια κοινωνία ανενεργή» όπου το δικαίωμα της διεκδίκησης στην αξιοπρέπεια «βαφτίζεται συντεχνία». «Ωστόσο, όλοι τους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο: την δυναμική του λαϊκού παράγοντα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοκρατική Συμμαχία: Δεν αρκεί η αρθρογραφία

«Τώρα που η κυβέρνηση βαθιά διχάζεται για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιήσει, δεν αρκεί η αρθρογραφία», δήλωσε η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους με πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Η συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή