Κύπρος: Διαβεβαιώσεις ΥΠΟΙΚ προς τους εργαζόμενους

Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2011 13:36
UPD:18:22
A- A A+

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για νέα μέτρα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι όσο βρίσκεται στη θέση αυτή δεν πρόκειται να ζητήσει ξανά τη συνεισφορά των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού ανέφερε ότι τους σέβεται και τους τιμά, απάντησε σε όσους λένε ότι ο υπουργός ή η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, λέγοντας: «δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τις προσωπικές μου κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίες με τη σειρά μου κρίνω ότι δεν κρίνονται από μία και μόνο ενέργεια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και αν θα δημοσιεύσει τα ονόματα των φοροφυγάδων, όπως ζητούν συνδικαλιστές, ο κ. Καζαμίας είπε μπορεί να εφαρμοστεί το 'name and shame'', προσθέτοντας ότι ήδη το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων υποβάλλει τις απαιτήσεις του προς όσους δεν εκτελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, λαμβάνονται όχι για τους στόχους του 2012 για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8%, αλλά για τα δύο επόμενα έτη, και ειδικότερα το 2014 για το οποίο η Κύπρος έχει υποχρέωση να μηδενίσει το έλλειμμα.

«Το επόμενο βήμα, αν προκύψει, θα είναι να μπούμε στο Μηχανισμό. Αρα εξαρτάται από εμάς να τα υλοποιήσουμε σε εκείνο το βαθμό, που κατά τη γνώμη μου αν τα υλοποιήσουμε σωστά προς όλες τις κατευθύνσεις και νοουμένου ότι δεν θα συμβεί κάτι το συστημικό και το οποίο δεν εξαρτάται από εμάς σαν κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ξανααποταθώ όσον είμαι εγώ Υπουργός», υπογράμμισε ο κ. Καζαμίας στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση ένταξης στον Μηχανισμό, οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται στη Λευκωσία, οι όροι θα μπαίνουν και θα αποστέλλονται από τις Βρυξέλλες, και θα αφορούν όρους όπως μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% ήτοι 7.000 άτομα, μείωση των μισθών κατά 10 ή 15%, αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 20%, καθώς και αύξηση του εταιρικού φόρου, που σήμερα είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.

«Δεν κινδυνολογώ, απλά ενημερώνω τον καθένα από εμάς, ο οποίος σήμερα καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις για διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο», τόνισε.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή