Πρωτοβουλία Αλ. Αλαβάνου για «μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής»

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 16:03
UPD:17:50

«Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής», στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος.

A- A A+

«Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής», στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε ένα πολιτικό κείμενο, στο επίκεντρο του οποίου υπάρχει η θέση του «για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά».

Ο κ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, να θέσουν δηλαδή ως θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη τη ριζοσπαστική αριστερά, με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν γόνιμη και διαρκή παρουσία στο Κίνημα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν είχε ως στόχο να γίνει μεγάλη συλλογή υπογραφών στο κείμενο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ για το αν η πολιτική του πρωτοβουλία θα αποκτήσει οργανωτική μορφή, τόνισε πως «πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία, που τίθεται προς συζήτηση», πως ο ίδιος θα συναντήσει πολύ κόσμο και επομένως, στην πορεία θα φανεί αν χρειάζεται, ή όχι, κάτι παραπάνω.

Ερωτηθείς ποιο είναι το νόημα της πρωτοβουλίας του, καθώς οι θέσεις του στο πολιτικό κείμενο που παρουσίασε σήμερα δεν διαφέρουν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «πηγή της έμπνευσής μας είναι στοιχεία που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, παράλληλα όμως, το κείμενο διατυπώνει προτάσεις για την ανάπτυξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερο δυναμισμό και με στόχο τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, καθώς απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».

Όπως ανέφερε, το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας του θα είναι να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συσκέψεις και συζητήσεις με πολίτες και από το χώρο της αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, για να δοκιμαστούν οι ιδέες, που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται στο πολιτικό κείμενο, είναι απαραίτητη σήμερα μια αντιπολίτευση, που να αναπτύξει μια συνολική πολιτική δράση, δηλαδή μια αντιπολίτευση δομική, κινηματική, ενωτική, στοχαστική και ανατρεπτική και οραματική. Στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης πρέπει να είναι το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της χώρας.

Το πολιτικό κείμενο υπογράφουν 40 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανένταχτοι αριστεροί. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς.

Ανανεωτική Πτέρυγα: Επιστροφή στα ανεπαρκή στερεότυπα του παρελθόντος της Αριστεράς με την πλατφόρμα Αλαβάνου

«Η πλατφόρμα που παρουσίασε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος επιβεβαιώνει την ανοικτή συγκρότηση ενός πόλου συνιστωσών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΣΥΝ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.

Όπως τονίζει, «εμφανίζει δηλαδή καθαρά την κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος, με σαφείς συμμαχίες οργανώσεων και αντιπαραθετικές επιλογές προς το κόμμα μας».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η πολιτική αυτή πλατφόρμα αποτελεί μια ολοκληρωτική επιστροφή στα ανεπαρκή στερεότυπα του παρελθόντος της Αριστεράς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων».

«Τώρα επιβεβαιώνεται το μέγα λάθος που διαπράττει η ηγεσία του ΣΥΝ όταν δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό ζήτημα, που είναι οι προβληματικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ -ΣΥΝ, και περιορίζεται στην αναζήτηση εσωτερικών εχθρών στο κόμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή