Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τις κλιματικές αλλαγές επιζητεί ο Ομπάμα

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 13:30
A- A A+

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ο επόμενος στόχος του Μπάρακ Ομπάμα στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών, προκειμένου τα δύο πιο «ρυπογόνα» κράτη να λάβουν δεσμεύσεις για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ επί των κλιματικών αλλαγών, Τοντ Στερν, ο οποίος αναχωρεί για την Κίνα το Σάββατο, επισημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες για δέσμευση κατά των κλιματικών αλλαγών εν όψει της συνόδου του ΟΗΕ το Δεκέμβριο.

«Μπορεί η Κίνα να μην είναι το άλφα και το ωμέγα των διεθνών διαπραγματεύσεων, δεν παύει όμως να είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος συνομιλητής», ανάφερε κατά την ομιλία του στο Centre for American Progress. «Δεν θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε συμφωνία εάν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα», εξήγησε.

Η θέση του Στερν συμπίπτει απόλυτα με τις διαθέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία έχει ήδη καταθέσει λεπτομερές σχέδιο για κοινή δράση ΗΠΑ-Κίνας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Στερν, οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν παράλληλες συνομιλίες και με άλλα αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή