Oλόκληρη η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ

Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2009 21:32
UPD:07/09/2009 01:20
A- A A+

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Πριν λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2007, η παγκόσμια Οικονομία άρχισε να κλυδωνίζεται από την πολυπλοκότερη και σφοδρότερη κρίση των τελευταίων 80 χρόνων: Ήταν η έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα η ύφεση. Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα βαριές σε ολόκληρο τον Κόσμο. Στην Ε.Ε., κατά μέσο όρο…

- το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 4%. (Στη Γερμανία κατά 5%).

- Το μέσο έλλειμμα εκτοξεύεται στο 6% του ΑΕΠ. (Στην Ιρλανδία στο 12%.)

- Η ανεργία φτάνει σε δραματικά επίπεδα. (Στην Ισπανία ξεπερνά το 17%.)

Οι εξωγενείς επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές και στην Πατρίδα μας:

- Μειώθηκαν οι εισροές από τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

- Περιορίστηκαν η ζήτηση, η παραγωγή, οι εξαγωγές, το εμπόριο, η κατασκευαστική δραστηριότητα.

- Επηρεάστηκαν τα οικονομικά επιχειρήσεων και οικογενειών. Ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οικονομικά ασθενέστερων και των μεσαίων νοικοκυριών.

- Επηρεάστηκε όπως ήταν αναπόφευκτο, και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, καθώς μειώθηκαν τα έσοδα και αυξήθηκαν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές δαπάνες.

Πέρα όμως από τις συνέπειες της κρίσης, η οικονομική κατάσταση στη Χώρα μας επιβαρύνεται από το τεράστιο δημόσιο χρέος, που μας κληροδότησε το παρελθόν, αφού μόνο για τους τόκους του πληρώνουμε 12 δις ευρώ το χρόνο.

Επιβαρύνεται όμως η Οικονομία μας και από σοβαρές χρόνιες παθογένειες, που εντείνονται κάτω από την πίεση της διεθνούς κρίσης.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια. Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της Οικονομίας μας. ΓιΆ αυτό ακριβώς οφείλουμε να εφαρμόσουμε, άμεσα, τις αναγκαίες πολιτικές. Όχι μόνο για να ξεπεράσουμε την κρίση με τις λιγότερες συνέπειες, αλλά και για να βάλουμε γερά θεμέλια, που να διασφαλίζουν μακροχρόνια ανάπτυξη. Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι.

Πρόθεσή μου ήταν να εξαντλήσουμε την τετραετία. Να γίνουν οι εκλογές το Σεπτέμβριο του 2011 και να εφαρμόσουμε, στο διάστημα αυτό, μια οικονομική πολιτική στηριγμένη σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Αυστηρότατος έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους.

Δεύτερον: Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Και

Τρίτον: Διαρθρωτικές αλλαγές, που να δημιουργούν νέες δομές.

Η εφαρμογή, ωστόσο, της πολιτικής αυτής απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Και το περιβάλλον αυτό δεν υπήρχε, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προκαλέσει εκλογές στις αρχές του χρόνου, ακολουθώντας τη γνωστή, απαράδεκτη στάση του: «Δεν ψηφίζω τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκβιάζω εκλογές και μετά τον ψηφίζω.» Ο εκβιασμός αυτός εγκλώβιζε τον Τόπο σε μια εξάμηνη προεκλογική περίοδο, με καταστρεπτικές συνέπειες για την Οικονομία. Η Αντιπολίτευση θα ενθάρρυνε διεκδικήσεις, αντιδράσεις και κοινωνική ένταση, ενώ η Κυβέρνηση δεν θα είχε το χρόνο να εφαρμόσει το Σχέδιό της για τη στήριξη της Οικονομίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποφάσισα να ζητήσω νέα λαϊκή εντολή, ώστε να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές. Και θέλω να γνωρίζετε ότι το κριτήριό μου ήταν και είναι ένα και μοναδικό: Το εθνικό συμφέρον.

- Το εθνικό συμφέρον επέβαλλε να μη μπει ο Τόπος στη δίνη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

- Το εθνικό συμφέρον, κάτω από τις περιστάσεις αυτές, επέβαλλε Κυβέρνηση, θωρακισμένη με νωπή εντολή, που να αντιμετωπίσει, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, την οικονομική κρίση και να βάλει ισχυρά θεμέλια για το μέλλον. Είναι μια βαριά ευθύνη για τον Τόπο. Και η ευθύνη αυτή είναι για μένα πρωταρχική. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Κυρίες και κύριοι,

Ακολουθήσαμε, τα τελευταία χρόνια, συγκροτημένη μεταρρυθμιστική στρατηγική. Κάναμε πράξη σημαντικές παρεμβάσεις.

? Ένα ευρύτατο πρόγραμμα υποδομών, αλλάζει την εικόνα της Χώρας και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

· Εκτελούνται δημόσια έργα (19 δις ευρώ) και προγραμματίζεται η επόμενη γενιά (8 δις ευρώ).

· Κατασκευάζονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.

· Αναβαθμίζονται λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια.

· Εκσυγχρονίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

· Κατασκευάζεται, με ταχύτατους ρυθμούς, το Μετρό.

· Προωθούνται από τους Δήμους, χάρη στο πρόγραμμα «Θησέας», πάνω από 20.000 έργα, από τα οποία 7.000 έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

· Το Γ΄ ΚΠΣ ολοκληρώθηκε, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Στο ίδιο αυτό διάστημα, το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώθηκε σημαντικά και η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο για την «Πράσινη Οικονομία»:

· Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (περίπου 40 δις) κατευθύνει στην Περιφέρεια το 80% των πόρων του.

· Η Χώρα απέκτησε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Είναι μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών.

· Εντάξαμε, παράλληλα, στο ενεργειακό μας ισοζύγιο την «πράσινη ενέργεια» και τριπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ. Εντάξαμε στον Αναπτυξιακό Νόμο, πάνω από 6.000 επενδύσεις (12 δις ευρώ) και προωθούμε, με τη Σύμπραξη ΔΙΤ, υποδομές που προσεγγίζουν τα 6 δις ευρώ.

· Υπογραμμίζω προπάντων, ότι πετύχαμε μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες, που εντάσσουν την Πατρίδα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη:

- Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

- Αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

- South Stream.

- Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Ουγγαρίας.

Η Ελλάδα άρχισε ταυτόχρονα να επενδύει συστηματικά στην Οικονομία της Γνώσης:

· Δημιουργήσαμε θεσμικό πλαίσιο και σύγχρονες υποδομές (Κέντρα Έρευνας και Πόλους Καινοτομίας) για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την καινοτομία.

· Βάλαμε σε εφαρμογή Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, με έμφαση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, που δίνει ήδη σημαντικά αποτελέσματα.

· Καταρτίσαμε Σχέδιο για την ανάπτυξη Δικτύου Οπτικών Ινών στο Σπίτι.

? Ουσιαστικές είναι και οι μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα εντάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες της Ε.Ε., ως προς το ύψος της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Οι συνολικές δαπάνες για την Εκπαίδευση έφτασαν την περασμένη χρονιά στο 4,6% του ΑΕΠ.

? Ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές επιβεβαιώνει και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση:

- Έγινε πραγματικότητα η συγχώνευση 133 φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε 13.

- Ιδρύθηκε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

- Επεκτάθηκε η προστασία της εργαζόμενης μητέρας.

? Επωφελείς αποδεικνύονται και οι μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

- Η λύση που δόθηκε στην Ολυμπιακή, ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, σημαίνει όφελος ενός εκ. ευρώ την ημέρα.

- Η στρατηγική συμμαχία για τη διαχείριση του εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά αναβαθμίζει το ρόλο της Χώρας.

Στο ίδιο διάστημα, επιμείναμε σταθερά στη Νησιωτική Πολιτική και την ενίσχυση της Ναυτιλίας μας. Στηρίξαμε, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, τον αγροτικό κόσμο.

Από το 2004 μέχρι το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, είχαμε μια συνεχή βελτίωση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και μια σταθερή υποχώρηση της ανεργίας. Αυτή είναι αδιάψευστη πραγματικότητα.

· Ενισχύσαμε δραστικά το Κοινωνικό Κράτος: Πανωτόκια, ΛΑΦΚΑ, επίδομα στις τρίτεκνες μητέρες, αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τις αγροτικές συντάξεις, άτοκα δάνεια σε πολύτεκνες οικογένειες.

· Αυξήσαμε πάνω από 60% τις κοινωνικές δαπάνες. Δηλαδή περίπου 20 δις ευρώ περισσότερα.

Από την πρώτη στιγμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο, με στόχο να μετριάσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό εφαλτήριο, για δυναμική επανεκκίνηση, την επόμενη μέρα της κρίσης. Παρά τις κραυγές του λαϊκισμού ακολουθήσαμε συνετή και υπεύθυνη πολιτική.

Δώσαμε, όπως επέβαλλαν οι συνθήκες, άμεση προτεραιότητα στη ρευστότητα της Οικονομίας:

· Εγγύηση όλων των καταθέσεων.

· Πρόσθετη προστασία στους δανειολήπτες.

· Πλαίσιο υποστήριξης της πιστωτικής επέκτασης. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των ΜμΕ με χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια. Μόνο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ (του Ταμείου Εγγυοδοσίας) δίνονται δάνεια που συνολικά θα καλύψουν περίπου 80.000 επιχειρήσεις και θα φτάσουν τα 9,5 δις ευρώ.

? Παίρνοντας δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες, αποφάσεις, επιδιώξαμε τη συγκράτηση του ελλείμματος.

· Μειώσαμε κατά 10% τις αμυντικές, καθώς και τις ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου.

· Περιορίσαμε τις προσλήψεις, με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Πάνω από όλα, δώσαμε έμφαση στη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας.

· Υποστηρίξαμε τους κλάδους που, είτε λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης και απασχόλησης, είτε επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση: Τις κατασκευές, τις εξαγωγές, την αγορά αυτοκινήτου. Πρωτίστως, τον Τουρισμό, όπου εφαρμόσαμε στοχευμένα μέτρα, που απέδωσαν σημαντικά.

· Ενεργοποιήσαμε κοινοτικά Προγράμματα 2,6 δις ευρώ, για την ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας, των ΜμΕ και για πρώτη φορά των ελεύθερων επαγγελματιών.

· Δρομολογήσαμε προγράμματα για...

- την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων,

- την αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών,

- την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών,

- την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων.

· Καλύψαμε ζημιές του αγροτικού κόσμου, με αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ, ενώ δόθηκαν και άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις.

? Αναπτύξαμε ταυτόχρονα, με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και στα όρια αντοχής της Οικονομίας, στοχευμένες δράσεις για την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των πιο αδύναμων:

- Βάλαμε σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Δράσης 3,2 δις ευρώ, από το οποίο επωφελούνται 1,3 εκ. εργαζόμενοι και άνεργοι.

- Χορηγήσαμε έκτακτα επιδόματα στους οικονομικά ασθενέστερους.

- Μετατρέψαμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

- Δρομολογήσαμε προγράμματα επιδοτήσεων για την πρόσληψη ανέργων.

Μπορέσαμε έτσι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης:

- Το δημόσιο έλλειμμα, αλλά και η ανεργία, παρά την αύξησή τους, παραμένουν σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.. Καλύτερα και από εκείνα του 2004, όταν δεν υπήρχε καμιά κρίση.

- Ο πληθωρισμός συμπιέστηκε.

- Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15%.

- Η ανάπτυξη, παρά τη συρρίκνωσή της, δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική της τελευταίας πενταετίας ενίσχυσε τις αντοχές της Οικονομίας μας.

Παρόλα αυτά -και το τονίζω- η Χώρα, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, θα είναι στα επόμενα δύο χρόνια σε κρίσιμη φάση της πορείας της. Οι στρατηγικές επιλογές είναι δυο: Είτε θα υποκύψουμε στο λαϊκισμό, είτε θα τολμήσουμε δύσκολες αποφάσεις.

Ο λαϊκισμός θα είναι πρόσκαιρα ευχάριστος. Αλλά για ελάχιστο διάστημα. Από εκεί και πέρα, οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά επώδυνες για τους πολίτες. Και βέβαια θα απαιτηθεί πολλαπλάσιος χρόνος, απΆ ό,τι χρειάζεται τώρα, για να βγούμε από την κρίση. Αντίθετα: Αν σήμερα τολμήσουμε το δύσκολο δρόμο, αν η πρωταρχική μας στόχευση είναι οι αναγκαίες τομές και όχι η προσπάθεια να φανούμε ευχάριστοι, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βγούμε από την κρίση. Και θα βγούμε με πιο γερές βάσεις. Θα βγούμε ανοίγοντας προοπτικές για μακροχρόνια ανάπτυξη και πραγματικά κοινωνικό κράτος.

Κυρίες και κύριοι,

Έχω αναφέρει ήδη τους τρεις άξονες της πολιτικής μας.

Πρώτος άξονας είναι ο αυστηρός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και η εξασφάλιση μεγαλύτερης αποδοτικότητας. Στο νοικοκύρεμα του κράτους πρέπει να είμαστε άτεγκτοι. Δεν χωρούν εδώ μισά βήματα και συμβιβασμοί. Στόχος είναι ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και η σταδιακή εξυγίανση της Οικονομίας. Το Πρόγραμμά μας περιλαμβάνει άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα άμεσης εφαρμογής τονίζω:

1ον: Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

2ον: Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.

3ον: Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της Χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

4ον: Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.

5ον: Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

6ον: Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

7ον: Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).

8ον: Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

9ον: Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.

10ον: Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της Κυβέρνησης, των Νομαρχών και Δημάρχων για μια διετία.

Έρχομαι τώρα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα: Υπογραμμίζω:

· Καθιέρωση ρητών αρχών και διαδικασιών, που θα διέπουν την προετοιμασία, την κατάρτιση και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Αναφέρω…..

· Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ορισμένων δαπανών (πχ από μηδενική βάση).

· Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.

· Επιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και ακριβέστερη απεικόνιση των δαπανών σε κάθε τομέα δράσης (Παιδεία - Υγεία - Περιβάλλον κλπ.).

· Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.

· Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει τέτοιους κανόνες.

Με μια φράση: Αρχές και κανόνες παντού για το νοικοκύρεμα του κράτους! Αυστηρός έλεγχος και απόλυτη διαφάνεια.

Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας είναι εκείνος που, στο διάγγελμά μου, ονόμασα «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.» Είναι, όπως είπα, επιτακτική ανάγκη ως Κοινωνία να γυρίσουμε σελίδα. Είναι κοινό χρέος και ρητή δέσμευσή μας απέναντι σε μια εστία κοινωνικής αδικίας, που αδυνατίζει το Κοινωνικό Κράτος και υπονομεύει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν αρνούμαι ότι όλοι όσοι κυβερνήσαμε έχουμε τις ευθύνες μας. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Και δεν θα συνεχιστεί, όσες ομάδες και αν ενοχληθούν. Τα μέτρα που θα λάβουμε είναι:

1ον: Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

2ον: Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

3ον: Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

4ον: Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

5ον: Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

6ον: Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα - να μην πω προκλητικά - χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.

7ον: Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι υποχρέωση ισονομίας. Υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης.

Ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να χτίσουμε γερά θεμέλια στην Οικονομία μας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτό για να δημιουργήσουμε δομές, που να λειτουργούν ευεργετικά, σε μακροχρόνια βάση, διασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Είναι βασική προϋπόθεση για μια οικονομία νοικοκυρεμένη, ανταγωνιστική, δυναμική. Είναι βασική προϋπόθεση για την τόνωση της απασχόλησης, που αποτελεί την μεγάλη κοινωνική πρόκληση στην περίοδο που ακολουθεί. Οι αλλαγές αυτές είναι ανάγκη να προχωρήσουν, όσο κι αν προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις συμφερόντων διότι τις χρειάζεται ο Τόπος. Υπογραμμίζω τις πιο βασικές και επείγουσες:

1ον: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.

· ¶νοιγμα όσων κλειστών επαγγελμάτων θεωρούνται κρίσιμα για την Οικονομία.

· ¶ρση του «καμποτάζ» για να ενισχύσουμε τον Τουρισμό κρουαζιέρας.

· Νέες ρυθμίσεις για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Τα στάδια για το ξεκίνημά τους, από 14 έως 18, γίνονται 4.

· Είναι επίσης σε εξέλιξη μελέτη για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα απλοποιημένο σύγχρονο σύστημα κανόνων.

2ον: Εργασιακές σχέσεις:

· Σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατΆ εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

· Θεσπίζεται επίσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων, η υποχρεωτική συμμετοχή σε πρόγραμμα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ, ως προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

· Σε περίπτωση που απορριφθούν δύο διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος.

3ον: Ασφαλιστικό Σύστημα:

· Μείωση έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας του αριθμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για τους νέους ασφαλιζόμενους.

· Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας και σύγκριση των σχετικών ποσοτικών δεδομένων ανά Περιφέρεια.

· Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής.

· Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ.

4ον: Εθνικό Σύστημα Υγείας.

· Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος, για να ελέγχεται η συνταγογραφία και η φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

· Πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών.

· Θέσπιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία και θα μεταφέρει τις υπηρεσίες υγείας πιο κοντά στον πολίτη.

5ον: Δημόσια Διοίκηση: Ριζική αναμόρφωση της διοικητικής δομής της Χώρας, η οποία ανεστάλη προσωρινά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Περιλαμβάνει:

· Δημιουργία λιγότερων, περίπου, 350 και ισχυρότερων Δήμων.

· Τόνωση της αποκέντρωσης, με τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών των Περιφερειών

και τη θεσμοθέτηση, ανά Νομό, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων.

· Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού, με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει αποφασιστική συμβολή στον προγραμματισμό της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής.

6ον: Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας.

· Είναι επιτακτικά αναγκαίος -κάναμε ήδη τα πρώτα ουσιαστικά βήματα- ο δραστικός περιορισμός των φορέων του Δημοσίου.

· Είναι επείγουσα η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου στις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ΟΤΑ.

· Είναι επιβεβλημένη η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών.

Δίνουμε προτεραιότητα…

- στην εξυγίανση του ΟΣΕ, που παράγει ζημιές 2 εκ. ευρώ την ημέρα.

- Την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, μέσα από μακροχρόνιες χρηματοδοτικές μισθώσεις.

- Τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, με άμεση προτεραιότητα: Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνικές Αλυκές, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ. Ερευνώνται επίσης εναλλακτικές προτάσεις για τη ΔΕΠΑ, η οποία παράλληλα πωλεί τη συμμετοχή της στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

7ον: Δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία:

· Η πρώτη αφορά στην ψηφιακή εκπαίδευση: Τις αμέσως επόμενες μέρες παρέχονται δωρεάν, σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, προσωπικοί φορητοί Η/Υ με ενσωματωμένα 16 εκπαιδευτικά λογισμικά και ψηφιοποιημένα όλα τα βιβλία και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

· Η δεύτερη αφορά στην αναμόρφωση του Λυκείου και τη θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

? Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω τη ξεχωριστή σημασία που αποδίδουμε στη δημόσια ασφάλεια. Γνώμονάς μας είναι η προστασία της ζωής και βέβαια της ιδιοκτησίας κάθε πολίτη. Αλλά και το δικαίωμά του να βρίσκει ανοιχτούς τους δρόμους, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Σχεδιάζουμε ρυθμίσεις απέναντι σε εκδηλώσεις που παραλύουν τα κέντρα των πόλεων. Σχεδιάζουμε επίσης αλλαγή στο Πανεπιστημιακό ¶συλο, ώστε να προσαρμοστεί η λειτουργία των Πανεπιστημίων μας προς τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με μια λέξη, για να το κάνουμε καθαρό: Δεν είναι δυνατόν χώροι εκπαίδευσης και Παιδείας να μετατρέπονται σε εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας.

? Σε ό,τι αφορά τη μη νόμιμη μετανάστευση, τονίζω:

- Τέλος στις εστίες της παρανομίας.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων.

- Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Η Ελλάδα δεν αντέχει ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμων μεταναστών.

Δεν ανέχεται και δεν μπορεί να ανεχτεί σύγχρονους δουλέμπορους.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήταν τεράστιο λάθος, αν αφήναμε τις δυσκολίες της σημερινής περιόδου να ανακόψουν τα οράματα για την Πατρίδα μας. Αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Χώρα. Ισχύει για τη Μακεδονία μας, την Ήπειρο, τη Θράκη. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι είμαι ένας από εσάς. Μακεδόνας που ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από αυτήν εδώ την πόλη. Σας βεβαιώνω ότι τα οράματα, που μαζί κάναμε, υλοποιούνται.

Ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλάζει και ρόλο αλλάζει και εικόνα.

· Η Εγνατία Οδός ενώνει ήδη, την Ανατολή με τη Δύση, ενώ, με τους κάθετους άξονές της, φέρνει ακόμη πιο κοντά τους βόρειους γείτονές μας.

· Η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

· Αναβαθμίζεται και δίνονται πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες το Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

· Κατασκευάζεται στην πόλη το πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό Μετρό. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στο μεταξύ όπως είχα εξαγγείλει, προετοιμάζεται- μετά από πολλή δουλειά που έγινε στο χρόνο που πέρασε - η δημιουργία νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, έξω από τον αστικό ιστό, στη Σίνδο, αλλά και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, στη θέση του σημερινού χώρου της ΔΕΘ.

Σε τελική φάση βρίσκεται και η επιλογή του χώρου για τη Ζώνη Καινοτομίας, στα ανατολικά της πόλης.

Σημειώνω ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε σημαντικά μουσεία της πόλης και σε χώρους του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού, στη Μακεδονία μας και τη Θράκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα εργάζεται σταθερά για την ειρήνη και την ανάπτυξη. Είναι όμως υποχρεωμένη να διατηρεί υψηλή αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και πλήρη ικανότητα προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι εγγύηση ασφάλεια, αλλά και πηγή περηφάνιας. Προσφέρουν όμως και πολύπλευρο κοινωνικό έργο.

Η Ελλάδα, που είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. και όλων των μεγάλων διεθνών οργανισμών, αποδεικνύει ισχυρή διεθνή παρουσία.

Τονίζω ξεχωριστά ότι στηρίζουμε την ενσωμάτωση όλων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές. Όσον αφορά τα γειτονικά Σκόπια, εναπόκειται στην ηγεσία τους να κατανοήσει ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται. Να εγκαταλείψει τις λαϊκίστικες και εθνικιστικές εξάρσεις, για να συναντηθούμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία, που θα ισχύει έναντι όλων. Το αντίθετο θα υπονομεύει το ευρωατλαντικό τους μέλλον.

Σχέσεις συνεργασίας επιδιώκουμε και με τη γείτονα Τουρκία. Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω την υποχρέωσή της να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αλλά και να επαναλάβω ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, ούτε με προκλήσεις, ούτε με απειλές. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίζουμε τα δίκαια και τα συμφέροντά μας. Ορίσαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και τις γραμμές αυτές δεν τις εγκαταλείπουμε. Δεν τις παζαρεύουμε. Δεν πάμε πίσω, ούτε ένα βήμα.

Κυρίες και κύριοι,

Κάποιοι, καλοπροαίρετα, θα ρωτήσουν γιατί δεν κινηθήκαμε έως τώρα πιο αποφασιστικά στους τρεις άξονες που θεωρούμε καθοριστικούς για την έξοδο από την κρίση. Δεν έχω δυσκολία να παραδεχτώ και λάθη και αδυναμίες και καθυστερήσεις. Αναγνωρίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειαζόταν να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, σε πιο βαθιές τομές. Κάναμε όμως, τόσο στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και στην περιστολή των δημόσιων δαπανών, σημαντικά βήματα. Εκεί που απαιτούνται άλματα είναι στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Χρειάζεται πάντως, μπροστά στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης, να δώσουμε ακόμη πιο σκληρές μάχες και στις τρεις κατευθύνσεις του Σχεδίου μας.

Δυστυχώς για τον Τόπο, το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε -και αντιτάσσεται- σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αντιτάχθηκε -και αντιτάσσεται- στις πολιτικές για την εξυγίανση της Οικονομίας. Και σΆ όλα αυτά είναι ουσιαστικές οι διαφορές μας.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που κυβέρνησαν για μια εικοσαετία, δημιούργησαν ένα σαθρό κρατικό τομέα, με νοοτροπίες και δομές που απέκτησαν βαθιές ρίζες και δεν ξεριζώνονται εύκολα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες αδυναμίες του Δημόσιου Τομέα είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ήταν -και είναι- η συντήρηση των αντιλήψεων που οδήγησαν σΆ όλες εκείνες τις παθογένειες, που πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά ο Τόπος. Είναι και αυτή μια μεγάλη διαφορά μας.

Η αλήθεια είναι ότι, μπροστά στις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, το μόνο που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να μοιράζει παντού υποσχέσεις. Ένα πάντως είναι περισσότερο από βέβαιο: Εάν εφαρμοζόταν έστω και μέρος των υποσχέσεων που μοιράζει, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Το λέω χωρίς καμιά δόση υπερβολής. Εάν ο Τόπος στερείτο κάθε αναγκαίας διαρθρωτικής αλλαγής, η Οικονομία θα οδηγείτο στο τέλμα.

Ένα, λοιπόν, είναι απόλυτα φανερό: Το ΠΑΣΟΚ ούτε την κρίσιμη συγκυρία κατανοεί, ούτε διαθέτει τα στοιχειώδη εργαλεία για την αντιμετώπισή της. Είναι καθοριστικής σημασίας αυτή η διαφορά μας. Εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι περιστάσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Ξέρουμε πού και πώς να βαδίσουμε. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που έχει σωρεύσει η διεθνής κρίση ως τη μέγιστη πρόκληση. Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κρίση είναι ευκαιρία δημαγωγίας. Για μας είναι εθνική υπόθεση. Είναι ένα στοίχημα για τον Τόπο, μου επιτρέπετε να πω και για μένα προσωπικά.

Βρέθηκα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εκεί βρίσκομαι και εκεί θα βρίσκομαι, κυρίως σε δύσκολες ώρες! ¶λλωστε, η απόφασή μου να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή δεν ήταν εύκολη. Σας βεβαιώ γιΆ αυτό. Αποτελεί όμως τη μόνη υπεύθυνη επιλογή για να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες προκλήσεις. Και οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με ένα τρόπο: Με καθαρές επιλογές και τολμηρές δράσεις. ¶λλος δρόμος δεν υπάρχει!

Οι Μακεδόνες, που παρακολουθήσατε από κοντά όλα τα βήματα της πολιτικής μου πορείας, ένα πράγμα γνωρίζετε: Ότι σίγουρα βάζω πάνω απΆ όλα το εθνικό συμφέρον. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Αυτή πρέπει να είναι η κυρίαρχη πυξίδα για κάθε πολιτικό. Αυτή και μόνο αυτή η πυξίδα με κατεύθυνε στις πρόσφατες αποφάσεις μου: Το συμφέρον του Τόπου επιβάλλει να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα οι πολιτικές που ανέλυσα.

Οι κρίσιμες συγκυρίες δεν αφήνουν περιθώρια για επιλογή ανάμεσα στις δύσκολες αποφάσεις και τον εύκολο λαϊκισμό. Δεν προσφέρονται ούτε για πειραματισμούς, ούτε για αρνητική ψήφο, ούτε για αποστασιοποίηση.

Κατανοώ βέβαια τις πικρίες που μπορεί να υπάρχουν. Ζητώ όμως από τους πολίτες να προτάξουν το εθνικό συμφέρον.

Ένα είναι βέβαιο: Αξίζει να πάρουμε, τώρα, σήμερα, τις δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Τα διλήμματα για τους πολίτες είναι ξεκάθαρα:

Θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος του Δημόσιου Τομέα ή να συρθούμε σε αύξηση των φόρων και αδυναμία πληρωμών;

Θέλουμε να διασφαλίσουμε φορολογική δικαιοσύνη ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα εκείνοι που πληρώνουν τους φόρους τους;

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Ασφαλιστικού ή να αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς σύνταξη;

Θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση ή να αφήσουμε την ανεργία

να γίνει σαράκι της Κοινωνίας μας;

Τα διλήμματα αυτά γίνονται την ώρα αυτή επίκαιρα και απλά:

Ποιος μπορεί νΆ αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη διεθνή κρίση!

Ποιος μπορεί να βάλει γερά θεμέλια στην Οικονομία!

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν πολιτικές και Πρωθυπουργό.

Ο εύκολος, ο ευχάριστος δρόμος των υποσχέσεων οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα. Ο δύσκολος, ο ανηφορικός, ο δρόμος της υπεύθυνης πολιτικής, αποτελεί τη μόνη διέξοδο στην προοπτική και την ελπίδα.

Προσωπικά, σας βεβαιώ ότι θα κάνω ό,τι έκανα πάντα: Θα επιμείνω στο δρόμο της ευθύνης. Αυτό είναι το χρέος μου. Η ωριμότητα των πολιτών θα μας δικαιώσει. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μοναδική, η πιο μεγάλη μου δύναμη.

Με τη δική σας βούληση, με τη δική σας θέληση, θα κατοχυρώσουμε μια ασφαλή και δυναμική πορεία της Πατρίδας μας! Με τη δική σας βούληση μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη προοπτική. Να δημιουργήσουμε τη νέα ελπίδα. Να χτίσουμε με αισιοδοξία, με σιγουριά το αύριο των παιδιών μας.

Καλή δύναμη σε όλους».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή