Ο έρπης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 11:50

Οι ενήλικες που έχουν έρπη, έχουν 31% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, όταν ο έρπης εκδηλώνεται στο δέρμα γύρω από τα μάτια.

Η έρευνα έγινε ταϊβανέζους ερευνητές υπό τον δρα Τζιούν-Χορνγκ Κανγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι και κάλυψε πάνω από 7.700 άτομα, μέσης ηλικίας 47 ετών, για μια πενταετία.

Οι άνθρωποι με έρπη γύρω από τα μάτια έχουν 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν έχουν έρπη. Η πιθανότητα εγκεφαλικού αυξάνεται μετά από κάθε εκδήλωση του έρπη, όπως επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος το εγκεφαλικό να οδηγήσει σε εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο ιός του έρπη ζωστήρα είναι συχνά επώδυνος και επανεμφανίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μπορεί να βρίσκεται στο σώμα κάποιου για όλη τη ζωή του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός πλήττει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων προκαλώντας βλάβη και φλεγμονή, που μερικές φορές οδηγεί στο κλείσιμο των αγγείων και στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που προκαλεί εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή