Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τι άλλο περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 10:07
UPD:11:29
REUTERS/POOL
A- A A+

Αποστολή στο Στρασβούργο: Ελίζα Καραγιώργη 
[email protected] 

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κυρώσεις αφορούν και τη ρωσική τράπεζα Sberbank, καθώς και δύο άλλες τράπεζες και τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που μεταδίδουν παραπληροφόρηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι τρεις τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικής επικοινωνίας Swift.

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις και σε φυσικά πρόσωπα και υψηλά ιστάμενους του ρωσικού στρατού «που διέπραξαν εγκλήματα στην σφαγή στην Μπούτσα. Γνωρίζουμε ποιοι είστε και δεν θα ξεφύγετε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται και από την Ουκρανία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποστήριξε ότι με τις κυρώσεις αυτές «μεγιστοποιούμε την πίεση στον πρόεδρο Πούτιν».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι εύκολη. Η απεξάρτηση θα είναι σταδιακή μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών, καθώς θέλουμε «τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο αυτής της απόφασης».

Εκκρεμεί το ζήτημα αναφορικά με την Ουγγαρία και την Σλοβακία, με την πρόεδρο της Κομισιόν να υπονοεί ότι είναι σχεδόν αδύνατη μια ομόφωνη απόφαση. Ήδη από τη Δευτέρα υπήρχαν πληροφορίες για εξαίρεση των δύο χωρών. 

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και σε ένα πακέτο ανοικοδόμησης της ουκρανικής οικονομίας, καθώς το ουκρανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί  35% σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή