Κρίσεις αλληλο- συγκρουόμενες

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 07:00
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Δύο κρίσεις σε πλήρη εξέλιξη. Η υγειονομική, από τη μια, με τη μετάλλαξη Όμικρον να επαναφέρει τον εφιάλτη των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, και η ενεργειακή, από την άλλη, να ανεβοκατεβάζει τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος με ποσοστά που παραπέμπουν σε συμπεριφορά μετοχών υψηλού ρίσκου.

Κρίσεις που συνυπάρχουν, αλληλοσυγκρούονται και αυξάνουν κατακόρυφα τον συντελεστή αβεβαιότητας. Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κατακόρυφη πτώση στα χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές αντέδρασαν έντονα στο ενδεχόμενο η Όμικρον να είναι πιο μεταδοτική και δυσκολότερα αντιμετωπίσιμη μετάλλαξη σε σχέση με τις προηγούμενες. Τα αντανακλαστικά των αγορών… βούλιαξαν και τις τιμές του πετρελαίου, με το αργό και το μπρεντ να καταγράφουν ημερήσιες απώλειες άνω του 13%.

Ο συνειρμός και η αλληλουχία των προβλέψεων, περίπου αναμενόμενα: η μετάλλαξη θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Άρα, μικρότερη ζήτηση, άρα χαμηλότερες τιμές για τις μετοχές και φυσικά για την ενέργεια. Έχουν περάσει μερικά 24ωρα από το «ξεπούλημα» της περασμένης Παρασκευής και η συμπεριφορά των αγορών είναι πλέον πολύ διαφορετική.

Οι δηλώσεις ότι τα εμβόλια θα μας θωρακίσουν και απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού και ότι το φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό έφεραν πάλι το θετικό πρόσημο στις αγορές, αλλά και στην τιμή του πετρελαίου. Και γεννάται το εύλογο ερώτημα: μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε τέτοιες συνθήκες; Μπορεί να αποφανθεί κάποιος με ασφάλεια για το πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και θα επανέλθουν οι οικονομίες σε σταθερά ανοδική τροχιά;

Είναι δεδομένο ότι για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες το κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα είναι ένα: η αβεβαιότητα. Τα «κακά νέα» από το μέτωπο της πανδημίας θα επηρεάζουν τα χρηματιστήρια και τις αγορές πρώτων υλών και τα «καλά νέα» θα τροφοδοτούν τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία με τη σειρά της θα «θρέφει» την άνοδο των τιμών και τον πληθωρισμό. Ποιο είναι το «φάρμακο» σε τέτοιες συνθήκες; Η… ψυχραιμία, καθώς οι αναταράξεις θα συνεχιστούν. 
 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή