Απειλείται το χωριό Βύλιζα στην Ηλεία- Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια

Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 14:48
UPD:15:13
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Αναζωπυρώθηκε εστία της πυρκαγιάς στην Ηλεία, με το μέτωπο να απειλεί πλέον το χωριό Βύλιζα για το οποίο έχει δοθεί ήδη εντολή εκκένωσης προς Άσπρα Σπίτια.

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Από τη μία καίγονται πεύκα και από την άλλη ελαιόδεντρα. Ο αέρας είναι ανατολικός και κατευθύνεται προς το χωριό.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για οχτώ οικισμούς. Αναλυτκότερα, μήνυμα για εκκένωση στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Βύλιζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας.

Το μήνυμα αναφέρει «Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς 'Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλέοραση, η φωτιά δεν απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο ή τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας καθώς προχωρά ανατολικότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αποφασίστηκε η περαιτέρω συνδρομή του στρατού για την πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών.

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες η Λίμνη Ευβοίας ενώ την τελευταία ώρα ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή απειλούνται πολλοί οικισμοί από ένα μεγάλο μέτωπο 13 χιλιομέτρων, με την προσοχή να έχει επικεντρωθεί στα χωριά Κεχριές και Δάφνη. 

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τρία τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας https://www.naftemporiki.gr/να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Κεχριές. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν με αντιπυρικές ζώνες να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς σε περίπτωση που αλλάξει η φορά του ανέμου και κατευθυνθεί προς το χωριό της Δάφνης. 

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογράμμισε ο ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».

Από την ανατολική πλευρά τη φωτιάς έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο, το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα.

Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή