Επιβολή φόρου στους πλούσιους που επωφελήθηκαν στην πανδημία προτείνει ο ΟΗΕ

Αντ.Γκουτέρες:Τελειώστε με τους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 21:22
UPD:21:31
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις κυβερνήσεις των G20 να προχωρήσουν πέρα από την ελάφρυνση του χρέους και να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιβολής φόρου, ιδιαίτερα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη που σημείωσαν αύξηση  5 τρις, στις περιουσίες, εν μέσω κορωνοϊού.

«Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι χρήματα πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές λένε ότι υπήρξε μια αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη τον περασμένο χρόνο», είπε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.

«Να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους»

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών (G20) και οι μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις θα πρέπει να παρατείνουν την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους το 2022 και να την επεκτείνουν προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία. «Όμως, πρέπει να πάμε πέραν της ελάφρυνσης του χρέους. Χρειαζόμαστε επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους με στόχο να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους, τις διεθνείς κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».

«Εμβόλια για όλους – Στήριξη του COVAX

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση τα εμβόλια κατά της Covid-19 να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.

«Το να προωθήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια απάντηση και ανάκαμψη από την πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα», τόνισε και συμπλήρωσε με νόημα: «Μόλις 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των εμβολιασμών παγκοσμίως».

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή