Από την Τετάρτη η διάθεση των selft tests - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 13:12
UPD:14:11
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Από την Τετάρτη και την Πέμπτη ξεκινά σταδιακά η δωρεάν διάθεση των self tests, τέσσερα κάθε μήνα, από τα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την Παρασκευή θα αρχίσουν να διανέμονται και στην υπόλοιπη χώρα, ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη εξήγησε πως στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου ηλικίας 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς, κατά προτεραιότητα. Στη συνέχεια, θα υπάρξει επέκταση της διάθεσής τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους πολίτες άνω των 67, «που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό».

Παράλληλα, σχολίασε πως ηα αντίστοιχη στρατηγική για self test που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση δικαιώνει την ελληνική απόφαση για τη δωρεάν διάθεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Σήμερα, καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο, Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, ανέφερε η κ. Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως είναι προφανές ότι «τα self test μάς δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι, όμως, σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να εφησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται. Αλλά να συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του, να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής».

Όπως υπογράμμισε, δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Όπως επισήμανε, στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς, όπως υπογράμμισε, παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους πολίτες 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως αυτόν τον μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί, δηλαδή σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο η Ελλάδα θα έχει διαθέσιμα και περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος όρος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000, τόνισε.

Στο μεταξύ, συνέχισε, έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα  από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και «υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή