Σπείρα «τεχνικών της ΔΕΗ ή συντηρητών ανελκυστήρων» λήστευε-έκλεβε ηλικιωμένους

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 14:25
Ελληνική Αστυνομία
A- A A+

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, μέσα στα σπίτια τους, σε περιοχές της Αττικής, με το πρόσχημα της ιδιότητας τεχνικών της ΔΕΗ ή συντηρητών ανελκυστήρων, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, συνελήφθησαν πέντε μέλη της, μεταξύ των οποίων και τα δύο ηγετικά στελέχη.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της, που διατηρούσαν συγγενικές σχέσεις, είχαν συστήσει κι ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ μεταξύ τους υπήρχε διακριτή ιεραρχική δομή με συγκεκριμένους ρόλους για τον καθένα.

Πιο αναλυτικά, τα ηγετικά μέλη εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους και συστήνονταν ως υπάλληλοι της ΔΕΗ ή τεχνικοί ανελκυστήρων. Ακολούθως εισέρχονταν στις οικίες και με διάφορα τεχνάσματα οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο της κουζίνας, όπου τους «εγκλώβιζαν» μετακινώντας συσκευές κλπ.

Στο διάστημα αυτό ενημέρωναν τηλεφωνικά κι έδιναν κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που έμπαιναν ανενόχλητα στις κατοικίες κι αφαιρούσαν τιμαλφή.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ

Σε περίπτωση που οι ένοικοι αρνούνταν την είσοδο στο σπίτι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν βία, απωθώντας ή απειλώντας τους ηλικιωμένους.

Από τις έρευνες σε σπίτια, αυτοκίνητα και στην κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλεμμένο πιστόλι με γεμιστήρα και 34 φυσίγγια, πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, πλήθος ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών και ρολογιών, ηλεκτρικό πατίνι, πλήθος κινητών τηλεφώνων, τρία αυτοκίνητα και πλήθος εγγράφων εταιρειών real estate για αγοραπωλησίες ακινήτων, μεγάλης αξίας.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 19 κλοπές κι απόπειρες κλοπής από κατοικίες, πέντε ληστείες σε κατοικίες, καθώς και κλοπή από αυτοκίνητο αστυνομικού, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το πιστόλι.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη αυτή δράση της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Τα μέλη της, αν και δήλωναν μικρά εισοδήματα και άστεγοι, το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνταν και στον τομέα του real estate, αναζητώντας ακίνητα και οικόπεδα για αγορά, επενδύοντας ποσά που αγγίζουν ακόμα και τις 80.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία κι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενώ δύο από αυτούς έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης.

Οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή